Svenskt Trä

Svenskt träbyggande tog plats på FN:s världskongress om hållbar stadsutveckling

Dela

Svenskt träbyggande var en central punkt på agendan när UN-Habitat höll sin första världskongress om innovation inom hållbar stadsutveckling i Nairobi, Kenya 27 - 31 maj. På ett seminarium under tisdagen betonades vikten av att vi globalt måste börja ”odla våra städer”.

- Behovet av en omställning mot hållbara städer är stort i världen och Sveriges kunskap om modernt träbyggande i kombination med hållbart skogsbruk kan möjliggöra den omställningen. Svensk skogs- och träindustri erbjuder en teknisk, ekonomisk och hållbar lösning för framtida städer, sa Jörgen Hermansson som är chef för Södra Building Systems och som representerade Svenskt Trä på plats i Nairobi.

Årets tema för världskongressen var Agenda 2030, vilket passar väl in i UN-Habitats ambition ”For a better urban future”. Enligt IPCC, FN:s klimatpanel, står byggindustrin idag för 40% av de globala koldioxidutsläppen. Samtalen om hållbart byggande var därför en viktig punkt på agendan.

Den träbyggande bostadsutvecklaren Arvet visade en utställning om hur träbyggandet uppfyller alla FN:s 17 globala mål, där hållbart skogsbruk och den svenska träindustrins kunskap är central. Sveriges Arkitekter presenterade, i samarbete med Svenska institutet och Sveriges Ambassad, ”Woodland Sweden” – en utställning om den svenska arkitektkårens kunskap i att rita träbyggnader och framtida hållbara samhällen.

- Sverige har lång erfarenhet och kunskap om modernt träbyggande. Att bygga städer i trä – att faktiskt odla våra städer – är en hållbar lösning för utmaningar som bostadsförsörjning, klimatförändringar, sysselsättning och urbanisering, sa Susanne Rudenstam som är chef för Sveriges Träbyggnadskansli.

Stadssekreterare Elin Olsson från Sveriges Ambassad i Kenya sammanfattade i efterhand kongressens budskap i sociala medier och skrev att utvecklingen av städer och samhälle behöver utgå från platsspecifika förutsättningar och med människor i centrum. Fler utmaningar kan lösas samtidigt. Hållbarhetsmål 11 i Agenda 2030, hållbara städer och samhällen, kan och behöver sammankopplas med övriga globala hållbarhetsmål.

Mer om världskongressen
Under tisdagen hölls ett seminarium om hållbar stadsutveckling i den svenska träpaviljongen, ritad av arkitektkontoret In Praise of Shadows och representerade på plats av Katarina Lundeberg, med statssekreterare Elin Olsson och ministerråd Mikael Hjelmåker från Sveriges Ambassad i Kenya, Klas Groth, från UN-Habitat i Nairobi tillsammans Sandra Frank från Arvet och Jörgen Hermansson från Södra Building System. Tove Dumon Wallsten, Sveriges Arkitekter ledde samtalet.

Mer information om 1st UN-Habitat Assembly med temat ”Innovation for better lives” finns på webben: www.unhabitat.org/habitatassembly 

Pressbilder

För mer information:
Susanne Rudenstam, kanslichef, Sveriges Träbyggnadskansli
+46 8 762 72 73, susanne.rudenstam@trabyggnadskansliet.se

Jörgen Hermansson, chef Södra Building System, Södra
+46 70 328 27 05, jorgen.hermansson@sodra.com

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se 

Nyckelord

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum