Sverige för UNHCR

Sverige för UNHCR tar fram ny symbol – visar att världens flyktingar är vårt ansvar

Dela

Antalet människor på flykt i världen har dubblerats på bara tio år. För att visa solidaritet med de 82 miljoner människor som tvingats lämna sina hem, har Sverige för UNHCR tillsammans med OKTO tagit fram en ny symbol – den blå nyckeln.

Symbolen och lanseringskampanjen har sin utgångspunkt i att många människor som flyr låser dörren för sista gången. Nyckeln blir en påminnelse om hemmet de hade, och tryggheten de en dag hoppas få tillbaka. Den blir ofta deras käraste ägodel efter år på flykt.

Målsättningen med kampanjen är att belysa flyktingars vardag, men också samla in pengar till UNHCR:s hjälpinsatser. Blå nyckel-kampanjen kommer att synas i kollektivtrafiken, printannonser, dagspress, radio- och poddspottar, OOH samt i digitala och sociala medier.

“Genom att fokusera på något så vardagligt som hemnycklar - som vi alla har i fickan utan att direkt fundera på dem - hoppas vi kunna väcka empati för den svåra resa som  människor på flykt varit med om”, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, Head of Communications Sverige för UNHCR. 

I kampanjen suddas linjen ut mellan svenska allmänheten och människor på flykt. Med budskap som “Låste du dörren i morse... för sista gången?”, syftar den till att ge allmänheten en tankeställare.

Var tredje sekund tvingas en människa på flykt. Den blå nyckeln - blått står för UNHCR:s FN-mandat - är en symbol för den humanitära insats som UNHCR genomför i över 130 länder just nu.

FÖR MER INFORMATION

Emanuel Lantz, OKTO
emanuel.lantz@okto.com

Daniel Axelsson, pressansvarig Sverige för UNHCR
daniel.axelsson@sverigeforunhcr.se

Kontakter

Bilder

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Spring Olympialoppet för en bättre värld – hjälp människor på flykt22.3.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Med start den 19 maj arrangerar Sveriges Olympiska Kommitté för första gången Olympialoppet. Ett motionslopp på fem kilometer som passar alla, från elit till glad motionär. Här gäller den olympiska andan att det viktigaste inte är att segra utan att kämpa väl. Varje år springer vi tillsammans för en god sak som kan göra världen lite bättre. I år springer vi Olympialoppet för människor som flyr genom en insamling till Sverige för UNHCR och deras arbete till förmån för människor på flykt. Anmälningsavgiften till loppet är 200 kronor. 100 kronor av dessa går direkt till Sverige för UNHCR. Olympialoppets huvudpartner UNIQLO dubblar dessutom insamlat belopp till Sverige för UNHCR.

Sverige för UNHCR och Amnesty International ska bekämpa könsbaserat våld i Venezuelas flyktingkris10.3.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande

I Venezuela utspelar sig just nu en av de värsta flyktingkriserna i modern tid. Sverige för UNHCR och Amnesty international ska starta ett samarbete för att skydda flyktingar från sexuellt och könsbaserat våld, samt öka medvetenheten om rättigheter och lokala skyddsmöjligheter. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet och är det största fleråriga bidraget från privat sektor till den venezuelanska flyktingkrisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum