Sverige för UNHCR

Sverige för UNHCR tar fram ny symbol – visar att världens flyktingar är vårt ansvar

Dela

Antalet människor på flykt i världen har dubblerats på bara tio år. För att visa solidaritet med de 82 miljoner människor som tvingats lämna sina hem, har Sverige för UNHCR tillsammans med OKTO tagit fram en ny symbol – den blå nyckeln.

Symbolen och lanseringskampanjen har sin utgångspunkt i att många människor som flyr låser dörren för sista gången. Nyckeln blir en påminnelse om hemmet de hade, och tryggheten de en dag hoppas få tillbaka. Den blir ofta deras käraste ägodel efter år på flykt.

Målsättningen med kampanjen är att belysa flyktingars vardag, men också samla in pengar till UNHCR:s hjälpinsatser. Blå nyckel-kampanjen kommer att synas i kollektivtrafiken, printannonser, dagspress, radio- och poddspottar, OOH samt i digitala och sociala medier.

“Genom att fokusera på något så vardagligt som hemnycklar - som vi alla har i fickan utan att direkt fundera på dem - hoppas vi kunna väcka empati för den svåra resa som  människor på flykt varit med om”, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, Head of Communications Sverige för UNHCR. 

I kampanjen suddas linjen ut mellan svenska allmänheten och människor på flykt. Med budskap som “Låste du dörren i morse... för sista gången?”, syftar den till att ge allmänheten en tankeställare.

Var tredje sekund tvingas en människa på flykt. Den blå nyckeln - blått står för UNHCR:s FN-mandat - är en symbol för den humanitära insats som UNHCR genomför i över 130 länder just nu.

FÖR MER INFORMATION

Emanuel Lantz, OKTO
emanuel.lantz@okto.com

Daniel Axelsson, pressansvarig Sverige för UNHCR
daniel.axelsson@sverigeforunhcr.se

Kontakter

Bilder

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Magnus Ladulåsgatan 3
118 65 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Sveriges första livesända podd-lopp samlar in pengar till Ukraina25.4.2022 14:58:34 CEST | Pressmeddelande

Den 26 april klockan 17.00 går startskottet för Sveriges första livesända podd-lopp ”En halvtimme för Ukraina”. Här kan vem som helst delta, på valfri plats och på valfritt sätt. Gå, springa, cykla eller dansa. Själv eller tillsammans med andra. Loppet pågår livesänt i deltagarnas lurar. Genom så kallad AR, förstärkt verklighet, bjuds deltagarna på en uppvärmning, en gemensam masstart och får passera virtuella hejaklackar. Allt detta medan en livesändning pågår i studion med gäster och artister. Efter en halvtimme går alla i mål samtidigt – till ljudet av en jublande folkmassa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum