Sverige för UNHCR

Sverige för UNHCR uppmärksammar årsdagen för konflikten i Syrien

Dela

Den 15 mars är det åtta år sedan kriget i Syrien bröt ut. Nära 12 miljoner människor har tvingats fly varav många är barn. Hjälpbehovet är enormt och UNHCR uppskattar att 11,7 miljoner är i behov av humanitär hjälp. Sverige för UNHCR, uppmärksammar dagen med aktiviteter för att samla in mer pengar till behövande i krisen.

UNHCR/Azia
UNHCR/Azia

En stor majoritet av de som tvingats fly och som befinner sig i ett grannland vill återvända till Syrien när det är säkert. Idag är det långt ifrån fallet, då Syrien toppar listan över farliga länder där civila riskerar att dödas. Bara under 2018 miste 7 225 civila livet på grund av kriget.

Av de som tvingats fly sina hem är 6,2 miljoner internflyktingar och 5,6 miljoner har flytt från Syrien, framför allt till grannländerna. Enbart Turkiet har tagit emot fler än 3,5 miljoner flyktingar.

- UNHCR arbetar hårt för att möta behoven, och i början av året genomfördes den största konvojen någonsin i Syrien, med 118 fullastade lastbilar, nådde fram till tusentals familjer i det svåråtkomliga Rukban-lägret. Konvojen kunde bistå med förnödenheter, men behoven är fortfarande enorma och de humanitära insatserna saknar finansiering. Därför kraftsamlar vi på årsdagen för att samla in mer medel till UNHCR:s viktiga insatser, sägerÅsa Widell, generalsekreterare, Sverige för UNHCR.

För mer information:

Daniel Axelsson, pressansvarig, Sverige för UNHCR.

0739147032 

Nyckelord

Bilder

UNHCR/Azia
UNHCR/Azia
Ladda ned bild

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Stjärnspelarna Asmit Begović och Alphonso Davis spelar virtuell fotbollsturnering till förmån för UNHCR:s arbete mot coronaviruset24.4.2020 09:56:11 CESTPressmeddelande

Den berömda AC Milan-målvakten Asmir Begović och FC Bayern Münchens tonårssensation Alphonso Davies kommer att mötas i en eFootball PES2020 livestream-turnering på lördagen den 25 april. De två spelarna, båda före detta flyktingar, kommer att göra upp om segern för att samla in pengar till UNHCR, FN:s flyktingorgans insatser mot covid-19.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum