Sverige först i världen att 3D-printa biobaserad kajak i ett stycke
3D-printing i industriell skala är ett relativt outforskat område. Men nu visar RISE i samarbete med kajaktillverkaren Melker of Sweden och träfiberproducenten Biofiber Tech att tekniken kan bli en hållbar ersättare till konventionella produktionsmetoder. I ett projekt inom Bioinnovation har aktörerna tagit fram en kajak av träfiberförstärkt återvunnen plast som 3D-printats i ett stycke. Materialet i kombination med tekniken öppnar för en biobaserad och cirkulär båtproduktion.
– Mixen är oerhört intressant. En ny slags träfiber från Biofiber Tech gör att vi kan använda biobaserad råvara och upcykla återvunnen plast som sällan används i produkter med hög kravbild. 3D-printing i ett stycke innebär en snabb, flexibel och kostnadseffektiv tillverkning. Tekniken öppnar för mer designfrihet och en kundanpassad produktion. Vi ser den som en självklar del i en biobaserad och cirkulär tillverkning av vattensportprodukter, säger Pelle Stafshede, CEO Melker of Sweden.
Fler användningsområden för återvunnen plast
Kunskapen om vilka material som lämpar sig för 3D-printing är begränsad. Att tillverka ett så stort föremål i bara återvunnen plast gav bristfälliga resultat men genom att förstärka den med en ny typ av ytbehandlad träfiber från Biofiber Tech blev kajaken lätt och slittålig.
– Biokompositer som den här gör att vi i större utsträckning kan använda återvunnen plast inom industrin och öka cirkulariteten i en rad produkter. Båtar är bara ett exempel. På sikt kan vi tillverka möbler och andra stora föremål av material som är mer hållbara än de som används idag, säger Eric Zhang, grundare och vd Biofiber Tech.
3D-printing bidrar till klimatmålen
På några års sikt finns de 3D-printade kajakerna på marknaden. Redan nu kan tekniken användas för att ta fram prototyper till hälften av kostnaden.
För att möjliggöra ett industriellt genombrott föreslår RISE en delningsekonomisk lösning där företag gemensamt investerar i den nya tekniken och etablerar center för 3D-printing.
– Vi behöver dela på kunskap och teknik för att 3D-printing ska slå storskaligt. Tekniken är ny och kunskapen om genomförandet och materialens lämplighet begränsad. Med rätt förutsättningar kan 3D-printing bidra till att Sverige når klimatmålen, klarar omställningen till en mer hållbar produktion och stärker sin globala konkurrenskraft, säger Ting Yang Nilsson, projektledare RISE.
Kontakt:
RISE: Ting Yang Nilsson, ting.yang.nilsson@ri.se
Biofiber Tech: Eric Zhang, eric.zhang@biofibertech.com
Melker of Sweden: Pelle Stafshede, pelle@melkerofsweden.se
För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Fler videor
Nyckelord
Kontakter
Linda LarssonCommunications Manager
Tel:+46 (0)76 800 94 97linda.larsson@BioInnovation.sePer EdströmProgramchef BioInnovation
Tel:010-142 82 44per.edstrom@bioinnovation.seBilder
Länkar
Om
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.
Följ BioInnovation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BioInnovation
Nio kraftfulla projekt testar idéer för biobaserade lösningar i BioInnovations sista utlysning16.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tanninbaserade hartser, textil- och specialcellulosa från jordbruksrester och återvinning av cellulosabaserad "frigolit”. Alla är de exempel på områden som några av de sista beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.
Konferens om biobaserad och cirkulär utveckling – BioInnovations programkonferens 20245.11.2024 09:00:00 CET | Pressinbjudan
Den 7 november arrangerar det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation en dag med fokus på biobaserad och cirkulär utveckling av nya material och produkter. Flera forsknings- och innovationsprojekt presenterar resultat inom områden som cirkulära livsmedelsförpackningar, hållbar textil, blå bioekonomi, klimatsmart träbyggande samt kemikalier från bioråvara. Dessutom presenteras nya analyser av koldioxidflöden i bioekonomin.
Ny rapport visar hur biobaserad industri kan nå en koldioxidfri produktion18.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en områdesanalys som CIT Renergy tillsammans med Chalmers Industriteknik tagit fram på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, identifieras tekniker och åtgärder som kan leda till ett högre resursutnyttjande av råvaran i den biobaserade industrin.
Nya projekt ska effektivisera användandet av kol i biobaserade och cirkulära lösningar11.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Cirkulär väginfrastruktur, biobaserade material som fiskvandringssystem och fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar. Det är några exempel på områden som ska utforskas i en nyligen startad satsning inom det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation.
Bioekonomistrategin behöver främja långsiktiga satsningar på forskning och innovation29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom cirkulär bioekonomi samt en forskarskola för biobaserade lösningar – det är två förslag som det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation tydligt lyfter fram i sitt remissvar till betänkandet SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum