BioInnovation

Sverige först i världen att 3D-printa biobaserad kajak i ett stycke

Dela

Ett svenskt projekt finansierat av Bioinnovation är först i världen med att 3D-printa en fullstor kajak i ett stycke. Kajaken är tillverkad av återvunnen plast som förstärkts med träfiber från svensk skog. Genombrottet öppnar för en konkurrenskraftig tillverkning av fler biobaserade och cirkulära produkter.

Tillverkning av kajaken. Foto: RISE
Tillverkning av kajaken. Foto: RISE

3D-printing i industriell skala är ett relativt outforskat område. Men nu visar RISE i samarbete med kajaktillverkaren Melker of Sweden och träfiberproducenten Biofiber Tech att tekniken kan bli en hållbar ersättare till konventionella produktionsmetoder. I ett projekt inom Bioinnovation har aktörerna tagit fram en kajak av träfiberförstärkt återvunnen plast som 3D-printats i ett stycke. Materialet i kombination med tekniken öppnar för en biobaserad och cirkulär båtproduktion.

Mixen är oerhört intressant. En ny slags träfiber från Biofiber Tech gör att vi kan använda biobaserad råvara och upcykla återvunnen plast som sällan används i produkter med hög kravbild. 3D-printing i ett stycke innebär en snabb, flexibel och kostnadseffektiv tillverkning. Tekniken öppnar för mer designfrihet och en kundanpassad produktion. Vi ser den som en självklar del i en biobaserad och cirkulär tillverkning av vattensportprodukter, säger Pelle Stafshede, CEO Melker of Sweden.

Fler användningsområden för återvunnen plast 

Kunskapen om vilka material som lämpar sig för 3D-printing är begränsad. Att tillverka ett så stort föremål i bara återvunnen plast gav bristfälliga resultat men genom att förstärka den med en ny typ av ytbehandlad träfiber från Biofiber Tech blev kajaken lätt och slittålig.

– Biokompositer som den här gör att vi i större utsträckning kan använda återvunnen plast inom industrin och öka cirkulariteten i en rad produkter. Båtar är bara ett exempel. På sikt kan vi tillverka möbler och andra stora föremål av material som är mer hållbara än de som används idag, säger Eric Zhang, grundare och vd Biofiber Tech.

3D-printing bidrar till klimatmålen

På några års sikt finns de 3D-printade kajakerna på marknaden. Redan nu kan tekniken användas för att ta fram prototyper till hälften av kostnaden. 

För att möjliggöra ett industriellt genombrott föreslår RISE en delningsekonomisk lösning där företag gemensamt investerar i den nya tekniken och etablerar center för 3D-printing.

– Vi behöver dela på kunskap och teknik för att 3D-printing ska slå storskaligt. Tekniken är ny och kunskapen om genomförandet och materialens lämplighet begränsad. Med rätt förutsättningar kan 3D-printing bidra till att Sverige når klimatmålen, klarar omställningen till en mer hållbar produktion och stärker sin globala konkurrenskraft, säger Ting Yang Nilsson, projektledare RISE.

Kontakt:

RISE: Ting Yang Nilsson, ting.yang.nilsson@ri.se
Biofiber Tech: Eric Zhang, eric.zhang@biofibertech.com
Melker of Sweden: Pelle Stafshede, pelle@melkerofsweden.se

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tillverkning av kajaken. Foto: RISE
Tillverkning av kajaken. Foto: RISE
Ladda ned bild
Teamet på RISE. Foto: Göteborgs Kanotförening
Teamet på RISE. Foto: Göteborgs Kanotförening
Ladda ned bild
FibraQ® från Biofiber Tech – en patenterad 100% träfiber baserat granulat. Bild: Biofiber Tech Sweden AB
FibraQ® från Biofiber Tech – en patenterad 100% träfiber baserat granulat. Bild: Biofiber Tech Sweden AB
Ladda ned bild
Kajaktur. Foto: Melker of Sweden
Kajaktur. Foto: Melker of Sweden
Ladda ned bild
Eric Zhang, vd Biofiber Tech Sweden AB
Eric Zhang, vd Biofiber Tech Sweden AB
Ladda ned bild
Ting Yang Nilsson, forskare RISE.
Ting Yang Nilsson, forskare RISE.
Ladda ned bild
Pelle Stafshede, vd Melker of Sweden
Pelle Stafshede, vd Melker of Sweden
Ladda ned bild

Länkar

Om

BioInnovation
BioInnovation
Storgatan 19, Box 55525
102 04 Stockholm

http://www.bioinnovation.se

BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.

 

 

Följ BioInnovation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BioInnovation

Rapport visar vad som behövs för att få bionedbrytbar plast på rätt plats3.11.2022 14:09:15 CET | Pressmeddelande

Miljöproblem som plast i haven skyndar på utvecklingen av bionedbrytbara och komposterbara plastmaterial. Nedbrytning – oavsett om det sker i naturliga eller konstgjorda miljöer – är en komplicerad process och begreppen kring bionedbrytbarhet är många. Därför har konsultföretaget Trossa, på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, analyserat området bionedbrytbar plast, och tagit reda på vilka behov företag och bransch har för att kunna accelerera utvecklingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum