DramatenDramaten

Sverigeaktuella regissören Falk Richter har utsetts till Director of the Year

Dela

Falk Richter, aktuell med föreställningen SAFE på Dramaten, har tilldelats The German Critics Award ”The Director of the Year ” 2018 av den tyska teatertidningen Theater heur för föreställningen Am Königsweg av Elfriede Jelinek. Den vann även pris för årets föreställning, årets huvudroll och årets kostym.

Falk Richter. Foto: Bernhard Musil
Falk Richter. Foto: Bernhard Musil

-Detta är en stor ära och jag är verkligen glad. Det är första gången i Theater heutes historia som en föreställning har vunnit i så många kategorier - jag är överväldigad, hälsar en glad och stolt Falk Richter från Tyskland.

Priset för årets huvudroll gick till Benny Claessens och priset för årets kostym till designer Andy Besuch, båda alltså i Richters uppsättning av Am Königsweg. Förställningen hade premiär på Deutsches Schauspielhaus i Hamburg 2017.

Falk Richter är nu aktuell med SAFE på Dramatens stor scen. En föreställning som kan beskrivas som en rasande samtidsbetraktelse och ett visuellt koreografiskt verk med fem dansare, sex skådespelare och den isländske singer-songwritern Helgi Jónsson. SAFE öppnade Bergmanfestivalen den 23 augusti och kommer att spelas till och med den 28 oktober.

Sagt i pressen om SAFE:
"Dansen ilar dessutom genom iscensättningen som rent fysisk energi.” SvD
”Tillsammans med den isländske artisten Helgi Jónssons innerliga musik får dansen gestalta en längtan som språket tycks ha korrumperat.” DN
”Ett förtrollande porträtt” Aftonbladet
”nåt av det vackraste man har sett” SR P1 Kultur

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Falk Richter. Foto: Bernhard Musil
Falk Richter. Foto: Bernhard Musil
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar hösten 201924.4.2019 08:26:31 CESTPressmeddelande

I dag släpps biljetterna till höstens repertoar på Dramaten, som bjuder på flera klassiker. Karl Dunér regisserar Becketts I väntan på Godot med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Tre grekiska dramer finns också på repertoaren, Fedra / Hippolytos i en ny version av Tora von Platen och i regi av Tatu Hämäläinen och Ifigenia i Aulis i regi av Nadja Weiss. Dramaten kommer även turnera i landet och evakueras till Hötorget. Till våren gör Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk en musikal för Unga Dramaten.

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten17.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum