DramatenDramaten

Sverigeaktuella regissören Falk Richter har utsetts till Director of the Year

Dela

Falk Richter, aktuell med föreställningen SAFE på Dramaten, har tilldelats The German Critics Award ”The Director of the Year ” 2018 av den tyska teatertidningen Theater heur för föreställningen Am Königsweg av Elfriede Jelinek. Den vann även pris för årets föreställning, årets huvudroll och årets kostym.

Falk Richter. Foto: Bernhard Musil
Falk Richter. Foto: Bernhard Musil

-Detta är en stor ära och jag är verkligen glad. Det är första gången i Theater heutes historia som en föreställning har vunnit i så många kategorier - jag är överväldigad, hälsar en glad och stolt Falk Richter från Tyskland.

Priset för årets huvudroll gick till Benny Claessens och priset för årets kostym till designer Andy Besuch, båda alltså i Richters uppsättning av Am Königsweg. Förställningen hade premiär på Deutsches Schauspielhaus i Hamburg 2017.

Falk Richter är nu aktuell med SAFE på Dramatens stor scen. En föreställning som kan beskrivas som en rasande samtidsbetraktelse och ett visuellt koreografiskt verk med fem dansare, sex skådespelare och den isländske singer-songwritern Helgi Jónsson. SAFE öppnade Bergmanfestivalen den 23 augusti och kommer att spelas till och med den 28 oktober.

Sagt i pressen om SAFE:
"Dansen ilar dessutom genom iscensättningen som rent fysisk energi.” SvD
”Tillsammans med den isländske artisten Helgi Jónssons innerliga musik får dansen gestalta en längtan som språket tycks ha korrumperat.” DN
”Ett förtrollande porträtt” Aftonbladet
”nåt av det vackraste man har sett” SR P1 Kultur

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Falk Richter. Foto: Bernhard Musil
Falk Richter. Foto: Bernhard Musil
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum