Dramaten

Sverigepremiär för pjäs om Martin Luther Kings sista kväll i livet

Dela

Katori Halls uppmärksammade pjäs Bergets topp om människorättskämpen Martin Luther Kings sista kväll i livet får Sverigepremiär den 11 december. För regi står Josette Bushell-Mingo och Baker Karim och i de två rollerna ses John Alexander Eriksson, som Martin Luther King och Kayo Shekoni som hotellbiträdet Camae.

Bergets topp. Foto: Klara G.
Bergets topp. Foto: Klara G.

Bergets topp är ett intimt porträtt av Martin Luther King, som utspelar sig på ett motellrum i Memphis Tennesse, kvällen innan han blev mördad. Med teman som mod, rättvisa och tro ställs frågor om vad vi är villiga att offra för att uppnå våra mål.

Katori Hall är en prisbelönt afroamerikansk författare. Hon skriver såväl för teater som för film och tv. Bergets topp, som är hennes debutpjäs, fick urpremiär i London 2009 innan den gick upp i USA, 2011 – då i en hyllad uppsättning på Broadway med Samuel L. Jackson och Angela Bassett i rollerna. Men pjäsen ansågs också kontroversiell, inte minst för att den visar upp mindre trevliga sidor av Martin Luther King.

Uppsättningen produceras av The National Black Theatre of Sweden med stöd från Kulturrådet och Stockholm stad och i samarbete med Dramaten.

The National Black Theatre of Sweden är ett fristående teaterkompani, som tidigare bland annat har satt upp den sydafrikanska klassikern Woza Albert! på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby och The Door of No Return, en kväll till minne av avskaffandet av den svenska transatlantiska slavhandeln, på Dramatens stora scen 2020.

Av: Katori Hall. Originaltitel: The Mountaintop. Översättning: Anne Fredriksson. Regi: Josette Bushell-Mingo. Biträdande regissör: Baker Karim. Scenografi: Lotta Nilsson. Kostym och mask: Aysha Jones. Dramaturg: Jacob Hirdwall. Medverkande: John Alexander Eriksson, Kayo Shekoni.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bergets topp. Foto: Klara G.
Bergets topp. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Josette Bushell-Mingo och Mattias Andersson. Foto: Johanna Hanno.
Josette Bushell-Mingo och Mattias Andersson. Foto: Johanna Hanno.
Ladda ned bild
Baker Karim. Foto: Bingo Rimér.
Baker Karim. Foto: Bingo Rimér.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

På djupet med Unga Dramaten24.11.2021 10:41:36 CET | Pressmeddelande

Unga Dramaten startar en helt ny serie med samtal och undersökande arbete där barn, unga och konst står i fokus. Det första samtalet Var är mitt hemma? utgår från en läsning av monologer som författaren, konstnären och illustratören Stina Wirsén skrivit och som handlar om att behöva ryckas upp från sitt hem. Medverkar, på Lejonkulan den 8 december, gör skådespelare från Dramatens ensemble och psykologerna Hanna Weyler Müller och Hanna Thermaenius från Rädda Barnen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum