Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta välkomnar inbjudan till samtal om hyressättning

Dela

Regeringen har idag bjudit in bostadsmarknadens parter till samtal om utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Sveriges Allmännytta välkomnar detta.

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. Foto: Per Myrehed
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. Foto: Per Myrehed

– Vi välkomnar att regeringen bjuder in parterna på bostadsmarknaden till samtal om utredningen fri hyressättning vid nyproduktion. Vi ser fram emot konstruktiva samtal i en fråga som är mycket viktig för våra medlemsbolag, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Bostadsmarknadens parter består av Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. 

– Sveriges Allmännytta menar att det finns problem i det nuvarande förhandlingssystemet och att det behöver utvecklas och förbättras. Vi vill bidra med konstruktiva förslag även här, säger Anders Nordstrand.

Sveriges Allmännytta menar att förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion innebär en stor bostadspolitisk förändring, men att det knappast kommer att ha någon större effekt på bostadsbyggandet. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är höga och det finns knappast någon betalningsvilja för ännu högre hyror.

Sveriges Allmännytta kommer att noggrant analysera förslagen och dess konsekvenser och lämna synpunkter i ett remissyttrande. Detta arbete kommer ske i nära samverkan med medlemsbolagen.

För mer information, kontakta:

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 40

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, 
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. Foto: Per Myrehed
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. Foto: Per Myrehed
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Drottninggatan 29, Box 474
101 29 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag över hela Sverige. Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling: ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Hyreskommissionens förslag löser inte problemen med läge och kvalitet när hyran sätts6.7.2021 14:07:57 CEST | Pressmeddelande

Den statliga kommission som sett över hyressättningen överlämnade idag betänkandet Läge och kvalitet i hyressättningen till regeringen. − Kommissionens slutsatser att läge och kvalitet generellt sett inte slår igenom i tillräcklig utsträckning stämmer. De åtgärder som föreslås kommer dock inte lösa problemet, utan riskerar i stället att skapa nya, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

Höga byggpriser riskerar hämma nyproduktionen av hyresrätter5.7.2021 11:03:40 CEST | Pressmeddelande

Byggpriserna måste bli lägre om byggandet av hyresrätter till rimlig hyra ska kunna öka. Men produktionspriset fortsätter uppåt. Även om kötiden till nyproducerade hyresrätter är betydligt kortare än i befintligt bestånd, syns en trend att det tar längre tid att hyra ut nyproducerade lägenheter. Det kan tyda på att färre kan betala nyproduktionshyror. Det visar Sveriges Allmännyttas marknadsrapport om bostadsbyggande som släpps idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum