Tekniska verken i Linköping

Sveriges största solcellspark byggs på Tekniska verkens mark på Gärstad

Dela

Till sommaren får Linköping och Tekniska verken ett nytt landmärke längs E4:an. I november startar bygget av Sveriges hittills största solcellspark på marken bredvid Gärstadverket.

Projektet är ett samarbete mellan Swedbank, Eneo Solutions och Tekniska verken. Som projektör är det Eneo Solutions som ansvarar för bygget på Tekniska verkens mark. Swedbank har tecknat avtal om att köpa elen från parken.

- Vi är mycket stolta över att Linköping nu får Sveriges största solcellspark, säger Charlotta Sund, vd, Tekniska verken. Vi bygger världens mest resurseffektiva region och därför måste vi öka tillgången på långsiktigt hållbara energilösningar. Här är energi från solen en viktig del.

Markområdet för parken är ungefär 13 hektar och den förväntade produktionen cirka 11,5 GWh. Swedbank kommer att köpa elen som produceras som ett led i bankens hållbarhetsarbete.

-  Vi har sagt det tidigare men det tål att upprepas: hållbarhetsarbete är ingen tävling, alla måste bidra. Vi ser att effekten blir som störst när företag, privatpersoner och det offentliga engagerar sig tillsammans, och vi vill genom att leva som vi lär gå i bräschen för det engagemanget, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef, Swedbank.

Solcellsparken beräknas vara i drift under juni 2020.

Fakta om solcellsparken

  • Installerad effekt: ca 12 MW
  • Förväntad årlig produktion: ca 11,5 GWh
  • Solcellsparkens yta: 13 hektar, vilket motsvarar ca 22 fotbollsplaner
  • Antal paneler: Ca 30 000
  • Planerad driftsättning: juni 2020

Vad räcker elen från solcellsparken till?
Elproduktionen från anläggningen beräknas bli ca 11,5 GWh per år vilket motsvarar hushållsel för 2 300 villor under ett år.

För mer information, kontakta gärna:
Charlotta Sund, vd och koncernchef, Tekniska verken i Linköping, 013-30 86 50

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum