Svenskt Trä

Systemlösningar får fler att vilja bygga med limträ

Dela

Limträtillverkarnas långsiktiga utveckling av rationella koncept- och systemlösningar ger resultat. Det visar en undersökning som branschorganisationen Svenskt Trä genomfört. − De här effektiva och beprövade standardlösningarna gör att intresset för att bygga med limträ ökar, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution, på Svenskt Trä.

Det är 1 000 personer i byggbranschen som deltagit i undersökningen från hösten 2018 och svarat på frågor om material och byggnation. På frågan om koncept- och systemlösningar gör det mer intressant att arbeta med limträ, svarar 75 procent ja. En liknande undersökningen genomfördes 2015 och då var motsvarande siffra 41 procent.

− Koncept- och systemlösningar har funnits på marknaden under en längre tid och har använts i en mängd träprojekt. Ökningen pekar nu på att byggbranschen börjar ta till sig de positiva effekter vad gäller tid, kvalitet, ekonomi och klimat som de här lösningarna skapar, säger Johan Fröbel.

Exempel på limträtillverkarnas erbjudande är standardlösningar för flerbostadshus och hallar, samt olika standardiserade stommar och bearbetningar. I samtliga fall är det rationella lösningar som gör det enkelt att konstruera, producera, transportera och montera projekten på ett snabbt, effektivt och korrekt sätt.

− Plattformstänkandet innebär att limträtillverkarna har lösningar som går att överföra från projekt till projekt, vilket leder till ökad kostnadseffektivitet och minskat resursslöseri både i produktionen och på byggarbetsplatsen, säger Johan Fröbel.

Tomas Alsmarker, designchef på BoKlok, bekräftar bilden.
− Med de här systemlösningarna kan limträtillverkarna erbjuda och säkerställa funktion, teknik och ekonomi. Det gör i sin tur att eventuell osäkerhet hos byggentreprenörer och byggherrar minskar och det blir enklare och tryggare att välja trä, säger han.

Han förväntar sig en fortsatt positiv utveckling.
− Många byggherrar och byggentreprenörer är fortfarande ovana vid att använda trä i mer komplexa sammanhang. Limträtillverkarna behöver därför erbjuda bättre och tydligare helhetslösningar jämfört med andra byggleverantörer för att göra det enklare att välja trä. Detta är helt i linje med ett allt mer industriellt träbyggande, som bland annat bygger på fördefinierade och standardiserade komponenter och gränssnitt, säger Tomas Alsmarker.

Pressbilder

För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
+46 8 762 79 68, johan.frobel@svenskttra.se 

Presskontakt: 
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se  

Nyckelord

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Limträ handlar om stora intryck, små avtryck och vilka värderingar man vill lämna efter sig4.6.2020 09:25:04 CESTPressmeddelande

Limträ fungerar lika bra i miljöer där en naturlig träkänsla eftersträvas som i dolda konstruktioner. I Sverige har vi använt detta starka och miljösmarta konstruktionsmaterial i över 100 år. Många av limträbyggnaderna från förr är idag beundrade för både sin form och hållbarhet. Det bevisar att kvalitet aldrig blir omodernt och kan vara ett tecken på att framtidens byggnader också kommer att bestå mest av trä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum