TCO föreslår hur pensionerna kan höjas

– Den senaste tidens politiska förslag från regeringen och oppositionen riskerar att underminera hela pensionssystemet och tryggheten för dagens och morgondagens pensionärer. TCO har därför tagit fram ett förslag som leder till högre pensioner och som vi menar borde kunna få stöd av en bred majoritet i riksdagen, säger Therese Svanström, TCO:s ordförande.
TCO står bakom pensionssystemets grundprinciper och utformning. Det innebär bland annat att inkomstpensionen och premiepensionen ska utgå från tidigare inkomst. När systemet sjösattes var ambitionen att det skulle vara hållbart över tid samtidigt som det skulle ge minst lika hög pension som det gamla systemet, det vill säga 60 procent av tidigare inkomst. Sedan dess har medellivslängden ökat i en högre takt än förväntat. Det innebär att pensionerna måste räcka under längre tid och att pensionsnivån, det som pensionären får utbetalat varje månad, blir lägre. Med TCO:s förslag bedöms pensionerna öka med i storleksordningen 7 procent.
– Pensionssystemet har under en längre tid haft svårt att leverera tillräckliga pensioner. I takt med att medellivslängden ökar, vilket så klart är positivt, så får det konsekvensen att pensionerna är lägre än vad som var tänkt när systemet gjordes om för knappt 25 år sedan. TCO:s nya förslag innebär att det fortfarande är arbete som ligger till grunden för pension samtidigt som sker en generell höjning för samtliga pensionärer. Nu krävs det att pensionsgruppen samlas och försöker hitta en bred lösning. Det är min förhoppning att TCO:s förslag kan ligga till grund för de samtalen, säger Therese Svanström.
TCO:s förslag i korthet:
1. Höjd pensionsavgift
TCO föreslår att ålderspensionsavgiften i arbetsgivaravgiften ökar med 1,29 procentenheter. Detta växlas mot en lika stor sänkning av den allmänna löneavgiften i arbetsgivaravgiften. Därmed ökar inte det totala uttaget av arbetsgivaravgifter. I stället uppstår ett inkomstbortfall i statens finanser som måste hanteras inom ramen för budgetprocessen. Det handlar om ca 25 miljarder kronor som ska dirigeras till pensionssystemet.
De ökade avgiftsintäkterna i pensionssystemet ska leda till att pensionsutbetalningarna ökar i motsvarande mån. Eftersom utgående pensioner är beskattningsbar inkomst så ökar skatteintäkterna med cirka 10 miljarder kronor. Nettoeffekten för staten blir därmed cirka 15 miljarder.
2. Höjda utgående pensioner
TCO föreslår att det överskott som följer av höjd avgift delas ut enligt nedan:
Avgiftshöjningen leder till ett överskott och ett höjt balanstal i pensionssystemet. Det överskott som alltså genereras av avgiftshöjningen delas ut i sin helhet till pensionssparare och pensionärer.
En sådan höjning av pensionsavgiften som också blir bestående, innebär att värdet av pensionsspararnas pensionsbehållningar samt utgående pensioner höjs i motsvarande grad.
Genom att den höjda pensionsavgiften blir bestående kommer även framtida intjänande att i motsvarande grad blir högre.
Mekanismen för utbetalningen är att överskottet delas ut. Detta sker genom att det högre balanstalet som följer av avgiftshöjning leder till utdelning av överskottet. Detta överskott blir till en stadigvarande ökning eftersom pensionsavgiften blir bestående på den högre nivån. Överskottet delas ut i sin helhet. Detta innebär att värdet av utgående pension, innestående pensionsbehållning och framtida intjänande räknas upp motsvarande det höjda balanstalet.
3. Utdelning av tillfälliga överskott
Överskott och höjt balanstal kan också uppstå i pensionssystemet genom exempelvis kohorteffekter, som medför högre intäkter än skulder och genom att AP-fondernas avkastning överstiger inkomstutvecklingen. Detta är alltså överskott som uppstår genom andra mekanismer än genom de föreslagna höjda avgiftsinbetalningarna till pensionssystemet.
Även dessa överskott bör delas ut till pensionssparare och pensionärer, genom att pensionsbehållning och utgående pension räknas upp motsvarande utdelningen.
Eftersom kohorters storlek och inkomsterna i ekonomin varierar, är dessa överskott tillfälliga och en viss försiktighet bör iakttas för att inte utdelningen ska medföra kommande underskott. TCO föreslår i likhet med Pensionsmyndigheten att dessa överskott hanteras på motsvarande sätt som ”bromsen” vid underskott med det dämpade balanstalet. En tredjedel av överskottet överstigande 10 procent delas ut under tre på varandra följande år.
Kontakter
TCO:s pressjour
Tel:08-782 91 50press@tco.seBilder
Om
TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.
Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.
Läs mer på www.tco.se
Följ TCO
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TCO
I Kronobergs län delar föräldrar i Markaryd mest lika på föräldradagarna30.5.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Kronobergs län kommer på plats 10 i TCO:s årliga Jämställdhetsindex, en klättring på två placeringar jämfört med året innan. I länet toppar Markaryd listan, följd av Lessebo och Alvesta. Uppvidinge har en bottenplacering i länet. TCO:s Jämställdhetsindex visar hur uttaget av föräldrapenning och vab fördelar sig mellan kvinnor och män.
I Västra Götalands län delar föräldrar i Bollebygd mest lika på föräldradagarna30.5.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Västra Götalands län kommer på plats 9 i TCO:s årliga Jämställdhetsindex, och tappar en placering jämfört med året innan. I länet toppar Bollebygd listan, följd av Partille och Härryda. Strömstad har en bottenplacering i länet. TCO:s Jämställdhetsindex visar hur uttaget av föräldrapenning och vab fördelar sig mellan kvinnor och män.
I Västernorrlands län delar föräldrar i Örnsköldsvik mest lika på föräldradagarna30.5.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Västernorrlands län kommer på plats 8 i TCO:s årliga Jämställdhetsindex, en klättring på sex placeringarm jämfört med året innan. I länet toppar Örnsköldsvik listan, följd av Sundsvall och Timrå. Sollefteå har en bottenplacering i länet. TCO:s Jämställdhetsindex visar hur uttaget av föräldrapenning och vab fördelar sig mellan kvinnor och män.
I Östergötlands län delar föräldrar i Linköping mest lika på föräldradagarna30.5.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Östergötlands län kommer på plats 7 i TCO:s årliga Jämställdhetsindex, en klättring på tre placeringar jämfört med året innan. I länet toppar Linköping listan, följd av Mjölby och Kinda. Finspång har en bottenplacering i länet. TCO:s Jämställdhetsindex visar hur uttaget av föräldrapenning och vab fördelar sig mellan kvinnor och män.
I Jämtlands län delar föräldrar i Åre mest lika på föräldradagarna30.5.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Jämtlands län kommer på plats 6 i TCO:s årliga Jämställdhetsindex, en klättring på en placering jämfört med året innan. I länet toppar Åre listan, följd av Krokom och Östersund. Berg har en bottenplacering i länet. TCO:s Jämställdhetsindex visar hur uttaget av föräldrapenning och vab fördelar sig mellan kvinnor och män.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum