TCO

TCO: Ovärdig hantering av pensionsfrågan

Dela

Det saknas stöd för hur riksdagens partier idag har hanterat frågan om pensionerna. Hela 92 procent av de förvärvsarbetande tycker tvärtom det är viktigt att beslut om pensioner ska fattas i bred politisk enighet, och 98 procent att det är viktigt att beslut som fattas om pensioner är långsiktiga. Det visar en Novus-undersökning som genomförts på uppdrag av TCO.

Therese Svanström, ordförande i TCO
Therese Svanström, ordförande i TCO

- Jag oroas över hur vi ska skapa trygghet och långsiktighet för pensionärer och pensionssparare om beslut om pensioner ska beslutas i varje budgetprocess. Tanken på pensionen ska väcka framtidstro, inte oro. Pensionsfrågan har blivit en ovärdig pensionsparodi. Så här kan vi inte ha det, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.

TCO har låtit Novus undersöka hur förvärvsarbetande vill att beslut om pensionerna ska fattas och vad som ska ligga till grund för pensionen.

Resultaten visar att:

  • Nästan alla förvärvsarbetande (98%) anser att det är viktigt att beslut som fattas om pensionerna är långsiktiga.
  • Nästan alla förvärvsarbetande (92%) anser att det är viktigt att beslut som fattas om pensionerna fattas i bred politisk enighet.
  • Tre av fyra (76%) tycker att det är pensionen ska grundas på individens inkomster under arbetslivet.

- Den senaste tidens politiska förslag från regeringen och oppositionen utgör ett brott mot den tidigare ordningen där förändringar av pensionerna ska ske inom ramen för partierna i pensionsgruppen. Det riskerar att underminera hela pensionssystemet och tryggheten för dagens och morgondagens pensionärer, säger Therese Svanström.

Mer om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av TCO. Syftet med undersökningen är att undersöka hur yrkesarbetande ser på bland pensioner.

Undersökningen genomfördes 13-25 april och riktade sig till och förvärvsarbetande (dvs alla som arbetar oavsett facklig tillhörighet.

Antal intervjuer är 1003. Svarsfrekvens i undersökningen 61%. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer. Individurvalet har dragits ur Novus Sverigepanel som är en slumpmässigt förrekryterad allmänhetspanel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Therese Svanström, ordförande i TCO
Therese Svanström, ordförande i TCO
Ladda ned bild

Dokument

Om

TCO
TCO
Linnégatan 14


08-782 91 00http://tco.se

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.

Läs mer på www.tco.se

Följ TCO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TCO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum