Teknikföretagen

Teknikföretagen positiva till OpO:s förslag - men med reservation

Dela

De opartiska ordförandena (OpO) föreslår ett treårigt riksavtal för industrin. Teknikföretagen anser att det finns förutsättningar för det, men med förbehåll.

Tomas Undin, tf förhandlingschef på Teknikföretagen. Foto: Svensk Handel
Tomas Undin, tf förhandlingschef på Teknikföretagen. Foto: Svensk Handel

Teknikarbetsgivarna, Tekniktjänstearbetsgivarna och TEKO (Sveriges Textil- och Modeföretag) anser att den avtalsskiss som de opartiska ordförandena (OpO) har presenterat kan ligga till grund för det fortsatta förhandlingsarbetet, där det normerande avtalsvärdet ska vara uttryckt i procent. OpO:s förslag är ett avtal på tre år.

– Vi anser att det finns förutsättningar för parterna att träffa ett treårigt riksavtal, men då är det viktigt att de senaste årens allt för höga kostnadsökningar hålls tillbaka, säger Tomas Undin, tf förhandlingschef på Teknikföretagen.

Teknikföretagen anser att avtalsskissen behöver kompletteras med reservationer. Det handlar om det svårbedömda ekonomiska läget, bland annat i spåren av Coronaviruset.

– Smittspridningen och de ekonomiska konsekvenserna är svårbedömda, vilket är en osäkerhetsfaktor i de fortsatta förhandlingarna. Därför måste det finnas en beredskap för omprövning av tidigare ställningstaganden beroende på Coronavirusets utveckling, till exempel om avtalsperiodens längd, säger Tomas Undin.

En annan extern faktor som påverkar avtalsförhandlingarna är pensionsförhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Ett längre avtal förutsätter att pensionsförhandlingarna har avslutats i god tid innan industrins avtalsförhandlingar kan slutföras. 

– De kostnadsökningar som uppstår i pensionsfrågan måste kunna kompenseras med motsvarande kostnadssänkningar i avtalen inom industrin. Kostnaderna måste därför vara kända, säger Tomas Undin.

Vad gäller möjligheterna för parterna att säga upp avtalet det tredje avtalsåret är det viktigt att det enbart kan övervägas vid förändringar av de ekonomiska förutsättningarna.

– Det är oerhört viktigt att det endast kan bli aktuellt om de ekonomiska förutsättningarna helt rubbar utgångspunkterna för avtalen. Detta är grundläggande för Industriavtalet, avslutar Tomas Undin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tomas Undin, tf förhandlingschef på Teknikföretagen. Foto: Svensk Handel
Tomas Undin, tf förhandlingschef på Teknikföretagen. Foto: Svensk Handel
Ladda ned bild

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Opportunister vill förstatliga bolag i kölvattnet av krisen31.3.2020 16:15:00 CESTPressmeddelande

Coronapandemin har en förödande effekt för det svenska näringslivet, varför regeringen presenterat flera omfattande reformer för att stödja annars välmående svenska bolag som i nuläget riskerar konkurs. I kölvattnet av detta har det blossat upp en debatt om statligt delägarskap för att rädda bolag från konkurs, förslag som Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall menar är opportunistiska och oklädsamma i detta akuta läge.

Inför Pi-dagen 14/3: Använd matte för att förstå nyhetsflödet13.3.2020 08:50:00 CETPressmeddelande

I tider då vi dagligen förses med ny statistik kopplat till spridningen av Coronaviruset Covid-19 är det inte helt fel att koppla på mattehjärnan och fundera över matematiken bakom nyheterna. Det menar Elin Gawell som är matematiklärare och aktuell i Teknikföretagens nya webbserie ”Vi räknar på det!”, som bygger på situationer i vardagen där man har nytta av sina mattekunskaper.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum