Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken och Siemens har ingått avtal om flytande biogas (LBG)

Dela

Siemens i Finspång och Tekniska verkens dotterbolag Svensk Biogas i Linköping, signerade idag ett avtal som innebär att Svensk Biogas kommer att leverera flytande biogas till Siemens från och med nästa år.

Bild: Peter Almqvist Head of production technology, Siemens, Anna Lövsén vd Svensk Biogas        och Richard Olsson Production Manager Testing, Siemens.
Bild: Peter Almqvist Head of production technology, Siemens, Anna Lövsén vd Svensk Biogas och Richard Olsson Production Manager Testing, Siemens.

Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång tillverkar gasturbiner, som när de testas körs på flytande naturgas (LNG). Från och med 1 januari 2020 kommer en del av naturgasen att ersättas av biogas (LBG) i ett utvecklingsprojekt. Biogasen levereras från Svensk Biogas och kommer att produceras på Tekniska verkens nya produktionsanläggning för flytande biogas i Linköping.

- Samarbetet med Siemens är ytterligare ett viktigt steg i Tekniska verkens vision, att vi tillsammans med våra kunder bygger världens mest resurseffektiva region. Satsningen på vår nya produktionsanläggning innebär att vi nu kan erbjuda flytande biogas till såväl industrin som till tunga transporter och bussar i framtiden. Flytande biogas är ett mycket bra fossilfritt bränsle som dessutom är närproducerat, och vi ser därför att det kommer bli en nyckel i regionens omställning till fossilfria alternativ, både när det gäller industrin och transporter, säger Anna Lövsén, vd för Svensk Biogas.

- Bränsleflexibilitet är en viktig del i den globala energiomställningen och något som vi på Siemens har jobbat aktivt med i många år. Våra gasturbiner kan redan idag köras på biogas och även vätgas utöver naturgas. I och med detta avtal tar vi första steget för att kunna ställa om vår egen testverksamhet till förnybara bränslen som en del i vårt interna hållbarhetsarbete inom produktionen, säger Hans Holmström, vd Siemens Industrial Turbomachinery AB.

För mer information kontakta gärna:
Anna Lövsén, vd Svensk Biogas, 013-20 81 91
anna.lovsen@svenskbiogas.se

Fakta flytande biogas:
Biogas är förnybart, närproducerat och ett av världens renaste bränsle som sluter kretsloppet. Biogasen produceras ur organiskt avfall, som exempelvis matavfall, och utöver biogas får man även biogödsel som används för ekologisk odling av livsmedel. Flytande biogas produceras genom att biogasen renas och kyls ned till ca -162 grader i ytterligare ett produktionssteg. Flytande biogas är effektivare att lagra och distribuera än biogas i gasform

Den totala investeringskostnaden för projektet att uppföra en produktionsanläggning för flytande biogas vid Tekniska verkens biogasanläggning, beräknas till drygt 80 miljoner kronor. Klimatklivet bistår med 30,6 miljoner kronor och resterande del finansieras av Tekniska verken. Klimatklivet är fokuserat på lokala investeringar för största möjliga klimatnytta och administreras av Naturvårdsverket i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelserna. Det huvudsakliga syftet med satsningen Klimatklivet är att stödja investeringar som effektivt sänker växthusgasutsläpp.

Nyckelord

Bilder

Bild: Peter Almqvist Head of production technology, Siemens, Anna Lövsén vd Svensk Biogas        och Richard Olsson Production Manager Testing, Siemens.
Bild: Peter Almqvist Head of production technology, Siemens, Anna Lövsén vd Svensk Biogas och Richard Olsson Production Manager Testing, Siemens.
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum