Rymdstyrelsen

Tid för uppsändning av Sentinel-6

Dela

Imorgon lördag den 21 november är det dags för uppsändning av Europas nya jordobservationssatellit Sentinel-6. Satelliten ska mäta de globala havsnivåerna och den ingår i EU:s flotta av satelliter inom Copernicus-programmet.

Illustration: ESA/ATG medialab
Illustration: ESA/ATG medialab

Uppsändningen av satelliten Sentinel-6 är ett historiskt samarbete mellan USA och EU där satelliten sänds upp med hjälp av SpaceX Falcon 9-raket. Satellitens uppgift är att övervaka havsnivån och förse forskarna med viktiga satellitdata som rör väder- och klimatförändringar. Det är den första av två identiska miljöövervakningssatelliter som ingår i jordobservationsprogrammet Copernicus, där en flotta med sammanlagt nio satelliter ingår.

All data från satelliterna inom Copernicus är fri och öppen att använda. Satelliterna som ingår i projektet ska leverera observationsdata över jordens land, hav, isar och atmosfär från rymden. Bland annat kommer ESA:s station för markkontroll i Salmijärvi, Kiruna, som nyligen firade 30 år, att samla in data från Sentinel-6.

Om allt går som planerat kommer satelliten kunna täcka in observationer över 95 procent av världens hav var tionde dag. Med hjälp av en radarhöjdmätare kan den också registrera skillnader i havsytans typografi.

Sentinel-6 har fått tilläggsnamnet Michael Freilich efter den amerikanska oceanografen med samma namn som avled i augusti i år. Michael Freilich var direktör för NASA:s jordobservationsprogram.

Följ uppsändningen live

Följ hela uppsändningen från Kalifornien live via den europeiska rymdorganisationen ESA:s webb-TV lördag 21 november från klockan 17:45 svensk tid.

Plats för uppsändning: Vandenbergs flygvapenbas i Kalifornien, USA.

Bärraket: Falcon-9, SpaceX

Tid för uppsändning: klockan 18:17:08 svensk tid

Följ live: ESA eller NASA

Läs mer om Sentinel-6 här

Bilder finns här

Tidigare inlägg på Rymdstyrelsens blogg om Sentinel-6:

Sentinel-6 redo för uppsändning

Samhällen hotas när vattnet stiger

Nyckelord

Bilder

Illustration: ESA/ATG medialab
Illustration: ESA/ATG medialab
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige vad gäller forskning och utveckling. Rymdstyrelsen är kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Helgens hackaton testar nytt koncept för att hitta digitala lösningar på samhällsutmaningar20.11.2020 08:30:00 CETPressmeddelande

Med start i morgon lördag den 21 november genomförs höstens första digitala hackaton i DIGG:s regi inom det nya konceptet Hack for Sweden 365. Tre myndigheter med natur- och teknikfokus: Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), går ihop och utmanar hackare att hitta lösningar som kan bidra till att rädda granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.

Tre myndigheter med miljö- och teknikfokus utmanar hackare i höstens Hack for Sweden 36528.10.2020 09:14:38 CETPressmeddelande

Snart öppnar anmälan till höstens första digitala hackaton i Myndigheten för digital förvaltning, DIGG:s, regi inom det nya konceptet Hack for Sweden 365. Fler aktörer inom det offentliga har engagerat sig för att möjliggöra lösningar på identifierade samhällsutmaningar. Först ut är Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Nu går vi ihop om en gemensam utmaning till hackatonet som blir den 21–22 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum