Uppsala kommun

Tillsynen säkrar strandskyddet

Dela

I augusti kontrollerar miljöförvaltningen strandskyddade områden vid sjöarna Trehörningen och Ramsen för att informera om strandskyddsbestämmelserna och följa upp hur de efterföljs. Tack vare strandskyddet har alla i Sverige tillgång till stränder.

Fjällnora friluftsområde ligger vid sjön Trehörningen.
Fjällnora friluftsområde ligger vid sjön Trehörningen.

Från 15 till 19 augusti fortsätter tillsynen vid Trehörningen och Ramsen, som miljöförvaltningen började med för två år sedan. Stränderna är till för både människor och djur – och miljöförvaltningen gör tillsyn i området för att se till att strandskyddets regler följs.

– Tack vare strandskyddet har vi orörda stränder som sjuder av liv. Vid tillsynen tittar vi på byggnader och annat som har uppförts och som har betydelse för strandskyddet, exempelvis bryggor, säger Sofie Bergendahl, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har valt att prioritera områden i kommunen utifrån friluftslivet och skyddsvärd natur. Strandskyddet är livsviktigt för de djur och växter som lever här. 

–  Strandskyddet är inte bara till för oss människor, utan också för att bevara den biologiska mångfalden. Sverige är unikt. Det finns nästan inga andra länder som har skyddat sina stränder på samma sätt som vi har gjort ända sedan mitten av 1900-talet.

I Uppsala kommun gäller strandskyddet vid de flesta sjöar och vattendrag. Efter tillsynen vid Trehörningen och Ramsen fortsätter därför tillsynen i andra strandskyddade områden, för att kontrollera så att de regler som gäller för strandskyddet efterlevs.

Strandskyddet är en del av allemansrätten

Strandskyddet är en viktig del av allemansrätten som ger alla möjlighet att promenera, vandra och bada vid kuster, sjöar och vattendrag. Strandskyddet värnar också djur och växter i en känslig miljö.

– Tack vare strandskyddet och allemansrätten är en stor del av landets stränder tillgängliga för strandhugg, bad och vandring. Strandskyddet är också till för att garantera att djur och växter har bra livsmöjligheter.

Strandskyddet gäller både land och vatten. Det utgår från strandkanten och sträcker sig 100 meter i båda riktningarna. Ibland är strandskyddet utökat till 300 meter.

Tillsynen handlar också om rättssäkerhet. Det ska vara lika för alla, oavsett om de söker dispens i förväg eller inte. Så behåller strandskyddet sin viktiga funktion.

Det går att söka dispens

Inom strandskyddat område är det förbjudet att:

  • uppföra nya byggnader
  • ändra byggnader eller sätta upp anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig där
  • gräva eller på annat sätt förbereda för byggnader eller anläggningar
  • utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.

För att få göra något av det krävs dispens från strandskyddet, alltså ett särskilt tillstånd. Det går att söka hos miljö-och hälsoskyddsnämnden.

– I allmänhet är det väldigt svårt att få dispens för att göra någonting på en fastighet som är helt obebyggd och består av naturmark. Det är lite lättare att få dispens för åtgärder på en fastighet som redan är bebyggd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fjällnora friluftsområde ligger vid sjön Trehörningen.
Fjällnora friluftsområde ligger vid sjön Trehörningen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Magasin X får Uppsala kommuns arkitekturpris 202220.6.2022 11:48:03 CEST | Pressmeddelande

Årets Uppsala kommuns arkitekturpris går till Magasin X vid Uppsala Central. Detta kontorshus i trä öppnar för nya sätt att arbeta både flexibelt och framtidsinriktat. – Magasin X visar att det går att kombinera god arkitektur med innovation och hållbarhet. Uppsalaborna kan vara stolta över hur mycket av det vi bygger som är av så pass hög kvalitet, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum