Tillträdesförbud – ett effektivt verktyg som tillämpas för sällan
Lagen om tillträdesförbud till butik trädde i kraft den 1 mars 2021 och intresset kring huruvida lagen gett någon kännbar effekt har varit stor. Svensk Handel kan nu i en ny rapport, baserad på samtliga beslut åklagare fattat kring tillträdesförbudet sedan det trädde i kraft, visa på att lagen är mycket effektiv. 75 procent av förbuden har resulterat i att förbudspersonen inte återvänt till butiken. Samtidigt visar rapporten att det enbart är drygt en tredjedel av ansökningarna (35%) som resulterar i ett faktiskt förbud.
- Vi kan konstatera att lagen om tillträdesförbud faktiskt fungerar för att få bort människor som upprepade gånger skapar osäkerhet i butiksmiljöer. Vårt största problem idag är att allt för många ansökningar avslås på tveksamma grunder, eller i värsta fall, inga grunder alls, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
En stor anledning till att så pass få tillträdesförbud faktiskt beviljas beror på att åklagare många gånger menar på att ett tillträdesförbud kräver att personen i fråga lagförts för brott mot den aktuella butiken i närtid. Svensk Handel menar att detta är direkt felaktigt och att det i längden riskerar att göra så att handlare struntar i att ansöka om ett tillträdesförbud.
- Frågan om huruvida en tidigare fällande dom ska krävas för att ett tillträdesförbud ska komma till har prövats i domstol och man har landat i att det inte är en nödvändighet. Detta måste åklagare ta till sig. Vi menar inte att alla ansökningar ska leda till ett tillträdesförbud, men det är uppenbart att den låga nivå av förbud som nu delas ut leder till att färre ansökningar görs, säger Per Geijer.
Frågan kring tillträdesförbud är inte unik för handeln. Liknande lagar finns tillexempel också vid idrottsanläggningar. Men där finns det inga krav på att fällande domar krävs för att utförda ett förbud. Något som Svensk Handel vänder sig mot.
- Det är tydligt att det är dubbla måttstockar som används. Vi förstår inte varför kraven är så mycket strängare för butiker. I slutändan handlar det om människors arbetsmiljö. Vi vet om att tillträdesförbuden fungerar och leder till att anställda känner sig tryggare på jobbet. Deras välmående måste värnas, avslutar Per Geijer.
Nyckelord
Kontakter
Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50
Svensk Handels pressjour
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon på Svensk Handel? Kontakta pressjouren.
Bilder
Dokument
Om
Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.
Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.
Följ Svensk Handel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel
Stark second hand-bransch tappade fart under Black Week27.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Svensk Handels Pre Loved-indikator för november 2024 visar en nedgång i den totala försäljningen inom second hand, främst till följd av ökad konkurrens från nyförsäljningen under Black Weeks rea-period.
Handeln fortsatt pessimistisk inför 202523.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Svensk Handels Handelsbarometer för december visar att handeln avslutar året med fortsatt tunga utmaningar. Framtidsindikatorn sjönk kraftigt inom dagligvaruhandeln, medan sällanköpsvaruhandeln och partihandeln visade små förbättringar.
Den svenska modeindustrin – en central samhällsaktör20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige har en modeindustri i världsklass. Nya siffror visar nu på branschens roll som viktig samhällsaktör. Både när det kommer till rollen som arbetsgivare och för dess bidrag till skatteintäkterna, men också i att genom ökad digitalisering pådriva den gröna omställningen.
Handelns parter vill se handling mot de kinesiska onlinegiganterna19.12.2024 14:11:38 CET | Pressmeddelande
Svensk Handel och Handelsanställdas förbund välkomnar det faktum att allt fler politiker däribland Sveriges miljö-och klimatminister, nu tydligt markerar mot Temu och Shein och vill förbjuda denna skadliga verksamhet. Utöver att hota svenska jobb och företag kan konsumtion från dessa företag innebära en direkt fara för konsumenten. Nu behöver orden övergå i handling.
Svensk Handel kommenterar kontantutredningen19.12.2024 13:21:49 CET | Pressmeddelande
Under torsdagen överlämnades kontantutredningen till finansmarknadsminister Niklas Wykman. Det är fullt rimligt att livsmedelshandeln och apotekens samhällsansvar förtydligades, men Svensk Handel ser med oro på de risker en ökad kontanthantering medför.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum