Trafikverket

Trafikverkets upphandling av flygtrafik klar

Dela
Trafikverket fick i förra veckan i uppdrag av regeringen att upphandla flygtrafik till sju norrländska orter och Visby. Nu är det klart att Amapola Flyg AB kommer att utföra trafiken.
Upphandling av flygtrafik. Fotograf: Ilja Mašík
Upphandling av flygtrafik. Fotograf: Ilja Mašík

– Med denna upphandling säkerställer vi resemöjligheter som är nödvändiga för hälso- och sjukvården och andra samhällsviktiga funktioner, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Trafikverkets beslut om operatör möjliggör för trafik att starta 20 april. Avtalet förlängs vid behov en månad i taget, och som längst till och med 6 september 2020. Om kommersiell trafik återupptas upphör den upphandlade trafiken.

Efter att ha uppfyllt de grundläggande kriterierna lämnade Amapola Flyg AB, som trafikerar tre av Trafikverkets sedan tidigare upphandlade flyglinjer, det prismässigt fördelaktigaste anbudet. I Trafikverkets uppdrag ingick att trafikeringen kan arrangeras genom en kostnads- och miljömässigt effektiv slingning av flyglinjerna, med upp till tre mellanlandningar på en linje.

Amapola Flyg AB kommer att trafikera enligt följande upplägg: 
Arlanda–Visby–Arlanda–Sundsvall–Örnsköldsvik–Östersund–Östersund–Örnsköldsvik-Sundsvall–Arlanda
Arlanda–Umeå–Skellefteå–Luleå–Kiruna–Kiruna–Luleå–Skellefteå–Umeå–Arlanda

Bakgrund
Den pågående spridningen av coronaviruset har medfört ett stort passagerarbortfall för flyget och lett till en kraftigt neddragen, och i vissa fall, upphörd flygtrafik. Trafikverket fick därför 7 april i uppdrag av regeringen att med utgångspunkt i beslutad trafikplikt, skyndsamt ingå avtal om regelbunden flygtrafik till de åtta orterna för att säkerställa en grundläggande tillgänglighet för Norrland och Gotland genom flyg till och från Arlanda.

Om Amapola Flyg AB
Amapola Flyg AB är ett svenskt flygbolag som ägs av Salénia Air Cargo AB. Amapola Flyg AB trafikerar sedan tidigare tre av Trafikverkets upphandlade flyglinjer: Hemavan–Kramfors-Arlanda, Lycksele–Vilhelmina–Arlanda, och Torsby–Hagfors–Arlanda.

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Bengt Olsson, presschef Trafikverket, 070-357 46 29

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Upphandling av flygtrafik. Fotograf: Ilja Mašík
Upphandling av flygtrafik. Fotograf: Ilja Mašík
Ladda ned bild
Lena Erixon, generaldirektör, Trafikverket . Foto: Trafikverket
Lena Erixon, generaldirektör, Trafikverket . Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum