Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Tre av fyra betalar mer än referenspriset för sin tandvård

Dela

Tre av fyra patienter betalar ett högre pris för sin tandvård än det referenspris som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket beslutat. Det konstaterar myndigheten i en rapport om utvecklingen av tandvårdsmarknaden.

Gun-Britt Lundin, enhetschef för Tandvårdsenheten på TLV
Gun-Britt Lundin, enhetschef för Tandvårdsenheten på TLV

- De påverkas dubbelt, säger Gun-Britt Lundin, enhetschef på TLV. Dels betalar de ett högre pris än referenspriset, dels får de inte någon ersättning från tandvårdsstödet för det överskjutande beloppet eftersom ersättningen baseras på referenspriset och inte på det pris som vårdgivaren tar.

Det är fri prissättning på tandvårdsmarknaden. Det innebär att vårdgivarna sätter sina egna priser för den tandvård de utför. Nästan varannan patient betalade förra året ett pris som avvek från referenspriset med mer än tio procent.  

- Över tid har vi sett att allt fler patienter har betalat ett pris som är högre än referenspriset, medan de som betalat ett lägre pris minskat, säger Gun-Britt Lundin.

4 600 kronor i snitt för tandvård

Den genomsnittliga tandvårdskonsumtionen för en patient var drygt 4 600 kronor förra året. Inom Folktandvården var den 3 600 kronor och i den privata sektorn 5 100 kronor. Prisspridningen och prisavvikelsen från TLV:s referenspriser är högre bland privata vårdgivare jämfört med Folktandvården. Högst är prisavvikelsen för implantattandvård. 

Fakta

  • TLV beslutar om referenspriser för tandvård. Referenspriset talar om vad ett normalpris för en behandling kan vara och tar hänsyn till hela behandlingskostnaden, inklusive tandtekniskt arbete och material.
  • Referenspriserna ligger till grund för hur mycket ersättning man får som patient och priserna justeras en gång per år av TLV.
  • På tandpriskollen.se kan man jämföra priserna mellan olika tandläkare respektive tandhygienister, där framgår även hur mycket priserna skiljer mot referenspriset för olika behandlingar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gun-Britt Lundin, enhetschef för Tandvårdsenheten på TLV
Gun-Britt Lundin, enhetschef för Tandvårdsenheten på TLV
Ladda ned bild

Dokument

Om

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

http://tlv.se

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, som också kallas högkostnadsskyddet. TLV beslutar även vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Vi ansvarar också för reglerna för utbyte av läkemedel på apotek och den ersättning apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.

Följ Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum