Dramaten

Tre Dramatenaktuella regissörer från Egypten, Grekland och Ungern i samtal om konst och kris

Dela
I Internationell utblick: Konst och kris samtalar regissörerna Ahmed El-Attar, Elli Papakonstantinou och János Szász med teaterchef Mattias Andersson om konstens framtid i tider av pandemier, ekonomiska kriser och en framväxande fascism. Premiär på Dramaten Play den 25 maj.
Bildkollage. Dramaten
Bildkollage. Dramaten

”Jag tror starkt att en kris är en katalysator för förändring och för en övergång från den privata till den offentliga sfären. För min del gav den impulsen att bryta med det nuvarande läget och födde nya sätt att tänka och att skapa konst."
Elli Papakonstantinou.

De tre regissörernas hemländer har olika erfarenheter av kriser med Egyptens politiska oro efter den arabiska våren, Greklands ekonomiska kollaps och den växande högerpopulismen i Ungern. Dessutom en global pandemi. Hur påverkar kriser konsten och vad finns det för kopplingar mellan konst och kris?

Internationell utblick: Konst och kris är det första delen i en serie samtal med internationella gäster och är en del av Bergmanfestivalen. Medverkar gör tre regissörer som är aktuella på Dramaten framöver. Elli Papakonstantinou sätter upp Alkestis med premiär 2 december. János Szász och Ahmed El-Attar är gästregissörer på Dramaten under 2022.

Medverkande:
Elli Papakonstantinou är regissör, översättare och aktivist, född och uppvuxen i Aten. Elli är utbildad i Thessaloniki och London, och har regisserat en rad internationellt uppmärksammade uppsättningar både i Europa och i USA. Hon har varit gästforskare vid universiteten Stanford och Princeton men idag är Aten hennes bas.

János Szász är regissör och manusförfattare från Ungern. Han är utbildad vid Film- och teaterakademien i Budapest och har regisserat både teater och film. János har vunnit flera internationella priser, bland annat European Film Award för Woyzeck 1994 och pris för bästa filmatisering i Karlovy Vary av Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken.

Ahmed El-Attar är regissör och dramatiker från Egypten. Han är utbildad i Frankrike och har bland annat skrivit den internationellt uppmärksammade pjäsen Before the revolution, där han skildrar sitt hemland före de stora demonstrationerna på Tahrirtorget år 2011.

Mattias Andersson, dramatiker, regissör och sedan i mars 2020 teaterchef och konstnärliga ledare för Dramaten.

Anneli Dufva, dramaturg på Dramaten och samtalsledare.

Internationell utblick: Konst och kris finns tillgänglig att ta del av, utan kostnad, till och med 30 juni på Dramaten Play. Samtalet genomförs på engelska med textning till svenska och engelska.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bildkollage. Dramaten
Bildkollage. Dramaten
Ladda ned bild
Elli Papakonstantinou Foto: Sophia Manoli.
Elli Papakonstantinou Foto: Sophia Manoli.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye