Dramaten

Tre exklusiva föreställningar av Doktor Glas med Krister Henriksson på Dramaten i april

Dela

Krister Henrikssons internationellt hyllade tolkning av Doktor Glas gästspelar i vår på festivalen Printemps Nordique i Montreal i Kanada. I samband med det ges tre exklusiva föreställningar på Dramatens stora scen mellan den 12 och 14 april. Biljetterna släpps i dag den 2 februari klockan 12.

Krister Henriksson i Doktor Glas/Dramaten. Foto: Sören Vilks
Krister Henriksson i Doktor Glas/Dramaten. Foto: Sören Vilks

Hjalmar Söderbergs melankoliska roman Doktor Glas från förra sekelskiftet skildrar triangeldramat mellan pastor Gregorius, hans fru Helga och doktor Glas, som hamnar i ett moraliskt dilemma när Helga berättar för honom om äktenskapets plågor. "Är det någon gång rätt att mörda för någon man älskar?", undrar Söderberg provocerande.

Uppsättningen, med regi av Peder Bjurman och Krister Henriksson, hade premiär på Vasateatern hösten 2006 och blev en stor publik- och kritikersuccé. Därefter turnerade Doktor Glas runt Sverige och Finland med Riksteatern, innan den kom till Dramaten där den spelades för utsålda hus 2011 och 2017. Uppsättningen togs även till Wyndham's Theatre i Londons West End, där en enig kritikerkår hyllade Peder Bjurmans regi och scenbild, Linus Fellboms ljus och Krister Henrikssons mästerliga spel.

2017 gästade uppsättningen Det Kongelige Teater i Köpenhamn som avslutning på den stora scenkonstfestivalen CPH STAGE. 2018 blir det gästspel i Montreal, där Doktor Glas är en del av scenkonstcentret Place des Arts ”Nordic Spring”- program.

Pressröster om Doktor Glas
”A tour de force” The Guardian, 4 stjärnor

”The whole performance is outstanding” The Arts Desk, 5 stjärnor

”Krister Henriksson är fulländad i Doktor Glas” DN

”Ett själens mörker, lysande gestaltat” Expressen

”Fullkomligt trollbindande” City

Med Krister Henriksson

Bearbetning Allan Edwall
Regi Peder Bjurman och Krister Henriksson
Scenbild Peder Bjurman
Ljus Linus Fellbom
Musik Leif Jordansson
Peruk och mask Sofia Ranow Boix-Vives

Doktor Glas, 12, 13 och 14 april, Stora scenen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Krister Henriksson i Doktor Glas/Dramaten. Foto: Sören Vilks
Krister Henriksson i Doktor Glas/Dramaten. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum