Uppsala kommun

Tre förskolor i Sävja får bibliotek i sina kapprum

Dela

För att underlätta för föräldrar att läsa högt för sina barn har Bibliotek Uppsala skapat kapprumsbibliotek på tre kommunala förskolor i Sävja. Kapprumsbiblioteken på Ringmurens, Lammets och Sävja förskolor invigs under mars och är ett samarbete mellan förskolorna och Sävjabiblioteket.

– Högläsning har en stor betydelse för barns språkförståelse. Samtidigt kan det vara svårt att få in ett besök på biblioteket i livspusslet, så för att underlätta startar vi nu kapprumsbibliotek, säger Inger Björklund, förskolechef Boländerna-Sävja-Danmarks förskoleområde.

Varje förskola får tillgång till ett kapprumsbibliotek med i snitt 2 böcker per barn under en tremånadersperiod, genom Sävjabiblioteket. Föräldrar kan tillsammans med sitt barn låna hem  1-2 böcker åt gången utan lånekort, de skriver bara upp sitt lån på en lista.

Boktitlarna är utvalda av bibliotekspedagogerna Katarzyna Kasprzyk och Ewa Svärd vid Uppsala stadsbibliotek/BibliotekUppsala. Efter cirka tre månader byts boktitlarna ut mot nya, genom det lokala biblioteket.

I samband med invigningen av kapprumsbiblioteken berättar en barnbibliotekarie om högläsningens betydelse för barns språkutveckling för de föräldrar som deltar.

Om cirka en månad kommer även två förskolor i Stenhagen att få kapprumsbibliotek och under hösten är det dags för förskolor i Gränby och Eriksberg.

Kapprumsbiblioteket i Lammets förskola invigdes den 14 mars. Kapprumsbiblioteket på Ringmurens förskola invigs måndag 25 mars och Sävja förskola den 28 mars.

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Uppsala tar plats i Almedalen 201912.6.2019 08:11:19 CESTPressmeddelande

För tredje året i rad kommer Uppsala kommun tillsammans med Region Uppsala, organisationer och privata företag från Uppsala att anordna seminarier och aktiviteter under Almedalsveckan i Visby. Målsättningen är att företag, investerare, byggföretag och fastighetsförvaltare ska få en ökad förståelse för Uppsala som en intressant och spännande plats med goda förutsättningar för att investera i, etablera sig och verka på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum