Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Treårigt kollektivavtal för Svenska kyrkan tecknat med Kommunal

Dela

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat kollektivavtal med Kommunal för Svenska kyrkan. Förhandlingarna med övriga arbetstagarorganisationer fortsätter.

Maria Hansson och Peter Larsson, Kommunal. Cecilia Herm, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Foto: Robert Svec
Maria Hansson och Peter Larsson, Kommunal. Cecilia Herm, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Foto: Robert Svec

- Vi har haft mycket bra och konstruktiva förhandlingar med Kommunal, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Vi har hittat ett antal lösningar som fungerar väl för båda parter och det finns ingen anledning att dra ut på förhandlingarna längre.

Avtalet med Kommunal är på tre år och innehåller utrymme för löneökningar på totalt 6,5 % över tre år, vilket är i nivå med det märke som satts av industrin. Därmed kan årets löneprocess sättas igång för medlemmar i Kommunal.

I övrigt innebär överenskommelsen bland annat att arbetsgivaren inte längre behöver påkalla förhandling innan beslut fattas om provanställning. Det kravet ersätts med en underrättelseskyldighet för arbetsgivaren.

En avtalsvårdsgrupp/samrådsgrupp för bland annat avtals- och arbetsmiljöfrågor har bildats. Tanken är att parterna kan ha en dialog i angelägna frågor under avtalsperioden.

- Det är bra att ha en möjlighet att även under avtalsperioden kunna föra en dialog mellan parterna, särskilt som avtalet är treårigt, säger Cecilia Herm.

Det har även skett ändringar i avtalet rörande föräldrapenningtillägg och föräldralön. För arbetsgivarnas del har administrationen förenklats genom att de numera beräknas per kalenderdag. Föräldrapenningtillägget utges också som längst till dess att barnet är 36 månader och arbetstagaren är på arbetsgivarens begäran skyldig att styrka att denne uppbär föräldrapenning från Försäkringskassan. För arbetstagarnas del innebär ändringarna att arbetstagaren har rätt till föräldrapenningstillägg från första anställningsdagen. Dessa förändringar träder i kraft den 1 oktober 2017.

- Vi är mycket nöjda med att ha fått enklare och mer lätthanterliga bestämmelser för föräldrapenningtillägget och föräldralön. Att karenstiden upphör är också en viktig fråga för att göra Svenska kyrkan till en mer attraktiv arbetsplats för nya medarbetare, säger Cecilia Herm.

Nu fortsätter förhandlingarna med övriga arbetstagarorganisationer. Målet är att teckna avtal så snart som möjligt.

Arbetsgivarorganisationen kommer att återkomma med mer information om förändringarna i de allmänna bestämmelserna efter att avtal har tecknats med övriga arbetstagarorganisationer. 

Kontakter

Bilder

Maria Hansson och Peter Larsson, Kommunal. Cecilia Herm, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Foto: Robert Svec
Maria Hansson och Peter Larsson, Kommunal. Cecilia Herm, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Foto: Robert Svec
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Besöksadress: Vattugatan 17
10123 Stockholm

http://www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är arbetsgivar- och serviceorganisation för Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift. Organisationen tecknar kollektivavtal för Svenska kyrkans anställda, ger utbildning, rådgivning och service inom arbetsgivar- och begravningsfrågor.

Följ Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Nya Ducatus skildrar avtalsarbetet under 201713.3.2018 14:26:37 CETPressmeddelande

Årets första Ducatus, magasinet om att leda och arbeta i kyrka och begravningsverksamhet, fokuserar på det gångna årets avtalsrörelse som avslutades 30 november 2017. – En av de frågor som arbetsgivarföreträdare inom kyrkan har angett som mest angelägen – att få enhetligare och enklare arbetstidsregler – har i och med detta fått en lösning. Det säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum