Byggnads

Trots nollvisionen – ingen förändring av dödsolyckorna

Dela

Idag den 28 april uppmärksammas Workers’ Memorial Day över hela världen. I Sverige försätter byggbranschen att toppa statistiken över dödsolyckor på arbetsplatser. Trots regeringens nollvision är antalet dödsfall oförändrade över tid.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

– Vi talar om nästan en död byggnadsarbetare i månaden! Och det blir knappt en notis i tidningen när det sker. Siffrorna ser likadana ut år efter år, det är helt oacceptabelt! Alla ska komma hem till sina nära och kära efter arbetsdagen, så enkelt är det, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Efter en mindre nedgång under 2020 är statistiken över antalet förolyckade på arbetsplatserna tillbaka på samma höga nivåer som innan pandemin. Under 2021 skedde totalt 48 dödsolyckor på Sveriges arbetsplatser varav tio inom byggbranschen. Bara under nuvarande års två första månader har fyra personer omkommit i anslutning till byggverksamhet.

En rapport från arbetsmiljöverket 2018 visade att i princip samtliga granskade dödsolyckor hade kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.

– Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön, men det behövs mer resurser och bättre kontroller för att säkerställa att alla också tar det ansvaret fullt ut. Byggbranschen plågas dessutom av arbetslivskriminalitet och oseriösa bolag som genom att skarva med både säkerhet och villkor konkurrerar ut seriösa bolag, eller tvingar även dem att ta genvägar. Staten behöver ha ett helhetsperspektiv på problemet, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Arbetsplatsolyckor med dödlig utgång

År

2019

2020

2021

2022

Totalt

46

29

48

9

Varav i byggbranschen

10

10

10

4*

Källa: Arbetsmiljöverket

*årets dödsolyckor är ännu ej officiellt branschindelade av arbetsmiljöverket. Se sammanställning på AV.se

Läs mer:

Statistik om dödsolyckor i arbetet på arbetsmiljöverkets hemsida

Antal dödsfall i arbetsolyckor efter län

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Byggnads kommenterar regeringens åtgärdspaket: ”Var är milersättningen?”14.3.2022 15:34:52 CET | Pressmeddelande

Idag presenterade regeringen ett åtgärdspaket för att minska effekterna av de höjda el- och drivmedelspriser som följt av Rysslands invasion av Ukraina. Paketet innehåller bland annat sänkt drivmedelsskatt, en ny drivmedelskompensation till privatpersoner med bil och ett nytt reseavdragssystem. Däremot saknas en höjning av den ersättning som ges de som använder egen bil i tjänsten, något Byggnads tidigare efterfrågat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum