Sveriges Allmännytta

Tveksamt om ett statligt fastighetsbolag kan minska segregationen

Dela

Regeringen tillsätter en ny utredning som ska undersöka om ett statligt ägt fastighetsbolag kan bidra till att förebygga, minska och motverka segregation och brottslighet i områden med socioekonomiska utmaningar. Ett statligt fastighetsbolag i sig kan inte åstadkomma detta.

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

– Det är bra att regeringen agerar för att minska segregation, öka trygghet och minska skillnaderna mellan bostadsområden. Om sedan ett statligt fastighetsbolag är rätt väg är mycket tveksamt, då det är svårt att se vad det kan göra som våra medlemmar, såväl allmännyttiga som privata, inte kan göra redan idag, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

– Vill regeringen på allvar motverka segregationen genom bostadspolitiken, så är det andra åtgärder som behövs. Åtgärder som kan stärka långsiktiga fastighetsägare, såväl allmännyttiga som privata, så att de kan renovera och underhålla sina fastigheter och inte vara tvungna att sälja för att finansiera renoveringar och nyproduktion, säger Anders Nordstrand.

Sveriges Allmännytta har länge förslagit följande:

Syftet med ett statligt fastighetsbolag är att vända utvecklingen, främja jämlikhet och skapa områden där människor får bättre levnadsvillkor och företag får bättre förutsättningar att verka.

– Våra medlemsföretag bidrar redan idag på många sätt till att utveckla bostadsområdena. För att motverka segregationen behövs än mer samverkan mellan fler samhällsaktörer, bättre kommunal service, bättre skolor, fler arbetstillfällen och en blandning av upplåtelseformer i områdena för att öka integration och trygghet. Ett statligt fastighetsbolag i sig kan inte åstadkomma detta, säger Anders Nordstrand.

Läs mer om arbetet med trygga bostadsområden på sverigesallmannytta.se/valet2022.

För mer information, kontakta:

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, 
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 318 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 945 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum