Spanska Turistbyrån

Typiska vegetariska rätter från det spanska köket

Dela

Att resa och äta gott är en bra kombo. Men om man är vegetarian så kan det ibland vara svårt att hitta rätt uti världen. Men just i Spanien behöver det inte vara något problem. Särskilt om man rustar sig med våra tips! Det spanska köket är baserad på medelhavsdieten och erbjuder en hel del olika rätter som inte innehåller kött. Här får du en liten intro till spanska vegetariska rätter.

Gazpacho /Shutterstock
Gazpacho /Shutterstock

Vegetariska tapas? Javisst! I Spanien kan en förrätt eller en tapas-måltid ofta bestå av patatas bravas (stekta potatis med stark paprikasås), ensaladilla rusa (grönsaksröra med majo) och champiñones al ajillo (champinjoner stekta i olivolja och vitlök). Och croquetas, en typ av kroketter, som har ett otal olika veggievarianter till exempel ädelsopp, spenat och baskisk Idiazabal-ost.

Du kan fortsätta med förrätter som spansk omelett, tortilla, starka små paprikor, pimientos de Padrónsom börjar bli populära även Sverige!- eller papas arrugás, en potatissort från Kanarieöarna som serveras med mojo, en sås där du kan välja den gröna varianten med koriander eller den röda, gjort på paprika.

På sommaren brukar spanjorer gilla den svalkande kalla soppan gazpacho eller också salmorejo, som är lik gazpacho men som tillagas lite annorlunda och har en lenare konsistens. Båda är typiska från Andalusien. Från samma region kommer berenjenas con miel, auberginer med honung, en delikat anrättning.

Många huvudrätter har traditionella vegetariska varianter, till exempel paella, kikärsgrytorna potaje de garbanzos och cocido, och migas, som är en rätt tillagad på gröna och röda paprikor och bröd och som man ofta äter druvor till.

Om du befinner dig på Mallis ska du beställa en tombet mallorquí (aubergin, röd paprika och potatis, med en topping på tomat, vitlök och persilja). I Katalonien smaka på escalivada, en rätt som också görs på ugnsbakad aubergin och röd paprika, plus lök och som serveras sedan i rumstermperatur. Rätten har en härlig rökt smak. 

Tycker du det låter lockande? Det finns så många fler! Du hittar autentiska traditionella vegetariska rätter över hela Spanien!

Och du hittar recept och mera tips på vår hemsida: www.spain.info

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gazpacho /Shutterstock
Gazpacho /Shutterstock
Ladda ned bild
Tombet mallorquí /Shutterstock
Tombet mallorquí /Shutterstock
Ladda ned bild
Escalivada /Shutterstock
Escalivada /Shutterstock
Ladda ned bild
Pimientos de Padrón /Shutterstock
Pimientos de Padrón /Shutterstock
Ladda ned bild
Tortilla /Shutterstock
Tortilla /Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

https://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

Några av Europas charmigaste byar vid havet är i Spanien10.7.2020 12:31:03 CESTPressmeddelande

Spaniens kustlinje är cirka 600 mil lång, och längs den finns några av Europas charmigaste byar. Om du vill lägga upp en resväg har du många olika regioner att välja emellan. Både i norr och längs Medelhavets kust hittar du små byar där du kan flanera i smala gränder för att så småningom komma fram till livliga fiskehamnar med härliga uteserveringar och restauranger. Här får du våra tips.

Spanien lanserar logotypen “Responsible Tourism”22.6.2020 21:30:45 CESTPressmeddelande

Statsekretariatet för Turism har färdigställt logotypen “Responsible Tourism” för alla affärslokaler som följer guiderna med åtgärder för att minska smittspridningen av COVID-19 inom turismsektorn. Guiderna är de enda godkända av Hälsodepartementet. Loggan är gratis och kan laddas ner i Handel- och Turismdepartementets hemsida, efter att man ifyllt en formulär där affärsverksamheten förpliktar sig att följa guiderna. Loggan är personlig och oöverförbar och måste förnyas varje år. Statssekreteraren för Turism, Isabel Oliver, menar att “inge förtroende och trygghet är av yttersta vikt i nuläget för att åter locka inehmska så väl som utländska resenärer. Denna logga är en del av vår strategi för att återfinna vår plats som säkert resmål på global nivå. Dessutom är det ett erkännande för de näringsidkare som anstränger sig för att skapa en trygg miljö i sina verksamheter inte bara för turister utan också för sina anställda och närboende”. Guiderna med åtgärder för att minska smittspridning

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum