Tysk-Svenska Handelskammaren

Tyska perspektiv kring ett högaktuellt ämne i Almedalen

Dela

Almedalen handlar inte bara om inrikespolitik. Även i år riktar Tysk-Svenska Handelskammaren blicken utanför Sveriges gränser och arrangerar ett seminarium med tyska perspektiv. I fokus står den ekonomiska utvecklingen i världen med protektionism, brexit och en lågkonjunktur som lurar. Hur förbereder sig Tyskland och vad kan Sverige lära sig av en av världens största exportörer?

Johan Svenningsson, Annika Winsth, Dr. Holger Bingmann och Staffan Bohman.
Johan Svenningsson, Annika Winsth, Dr. Holger Bingmann och Staffan Bohman.

Ekonomin blomstrar, men hur länge varar det? Protektionistiska tendenser i flera länder och brexit hotar exporten, Europas konkurrenskraft har svårt och en lågkonjunktur lurar i vassen. Är den tyska ekonomin vattentät och hur påverkas Sverige om tysk ekonomi svalnar? Vad kan Sverige lära av världens tredje största exportland?

Vi har bjudit in Dr. Holger Bingmann, ordförande för Tysklands exportförbund BGA som representerar 125 000 företag med export till 233 länder och därmed är Tysklands tredje största arbetsgivare, för att ge oss sin syn på hot och möjligheter för de tyska exportföretagen. Holger Bingmann är också vd för medie- och logistikkoncernen Melo Group. Han syns ofta i tyska medier och kommenterade nyligen tysk ekonomi  i The Local med orden: “Protectionist threats cloud German industry’s sunny outlook”.

Efter sin utblick diskuterar Holger Bingmann med svenska företrädare för ekonomi och exportnäring om vad näringsliv och politiker måste göra för att inte tappa fart i ekonomin och öka konkurrenskraften. I paneldiskussionen medverkar även Annika Winsth, chefekonom Nordea, Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige, och Staffan Bohman, styrelseordförande Electrolux och Höganäs tillika Tysk-Svenska Handelskammarens ordförande.

Seminariet och diskussionen hålls på engelska och modereras av Ulf Wickbom.

När: 2 juli 2018, kl 16.00 - 17.00
Var: Volkswagens tält och trädgård, Donnersgatan 6, Visby

Med oss i Almedalen har vi Hannover Messe, SAP, Siemens, Volkswagen, Uniper och Tysklands ambassad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Svenningsson, Annika Winsth, Dr. Holger Bingmann och Staffan Bohman.
Johan Svenningsson, Annika Winsth, Dr. Holger Bingmann och Staffan Bohman.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren
Box 27104
102 52 Stockholm

+46-8-665 18 00http://www.handelskammer.se

Vi förverkligar din affärsidé i Tyskland!
Tysk-Svenska Handelskammaren är en medlemsorganisation och vårt uppdrag är att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige. Det gör vi genom att hjälpa tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. 

Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK har vi ett gott samarbete med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland, vilket ger oss ett oerhört brett kontaktnät och tillgång till tyska beslutsfattare. Vi är din dörröppnare till Tyskland. Även i Sverige samarbetar vi med regionala handelskamrar, kommuner och näringslivsorganisationer.

Följ Tysk-Svenska Handelskammaren

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren

Skolor får 2 miljoner för satsning på tyska under läsåret13.11.2018 08:02:00Pressmeddelande

Nu har Tysk-Svenska Handelskammaren delat ut totalt 2 miljoner kronor fördelat på 80 svenska skolor för läsåret 2018-19 inom ramen för Deutsch – Ditt val! Initiativet lanserades i våras av Tysk-Svenska Handelskammaren och Tyska Ambassaden Stockholm och syftar till att finansiera och stötta särskilda satsningar på tyska språket vid svenska grund- och gymnasieskolor under en treårsperiod.

Ny satsning från näringslivet ska få fler svenska elever att läsa tyska11.6.2018 16:32:51Pressmeddelande

När allt färre svenska elever läser tyska i skolan hindrar det svenska företags framtidschanser på Europas största marknad. Tysk-Svenska Handelskammaren och Tyska Ambassaden Stockholm vill vända den nedåtgående trenden för tyskan i Sverige och initierar därför nu Deutsch – Ditt val! – ett projekt som ska finansiera och stötta särskilda satsningar på tyska språket vid svenska grund- och gymnasieskolor.

Tysk-svenska konjunkturbarometern maj 2018: fortsatt optimism bland företagen – trots tydligt påtalade risker1.6.2018 08:26:00Pressmeddelande

Trots en orolig omvärld ser företagen i Tyskland och Sverige fortsatt positivt på utvecklingen av affärerna mellan de båda länderna under den närmaste framtiden. Det visar Tysk-Svenska Handelskammarens senaste enkätundersökning bland medlemsföretag på båda sidor Östersjön. Årets första månader gav näringslivet i Tyskland och Sverige många anledningar till oro och avtagande optimism inför framtiden: hotet om strafftullar och andra handelsbarriärer, politisk osäkerhet kring Iran, Nordkorea och den fortsatta utvecklingen i Kina, den ovissa fortsättningen av krisen i Italien med risken att den spiller över på andra länder, på sistone delvis nedåtpekande konjunkturindikatorer, en svag krona och kanske också införandet av en ny europeisk dataskyddslagstiftning – för att bara nämna några. Men företagen i våra båda länder verkar ändå inte särskilt bekymrade vad gäller affärsförväntningarna. I maj månads Tysk-svenska konjunkturbarometer är de fortsatt optimistiska när de bedömer utsikterna för

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum