Tysk-Svenska Handelskammaren

Tyska perspektiv kring ett högaktuellt ämne i Almedalen

Dela

Almedalen handlar inte bara om inrikespolitik. Även i år riktar Tysk-Svenska Handelskammaren blicken utanför Sveriges gränser och arrangerar ett seminarium med tyska perspektiv. I fokus står den ekonomiska utvecklingen i världen med protektionism, brexit och en lågkonjunktur som lurar. Hur förbereder sig Tyskland och vad kan Sverige lära sig av en av världens största exportörer?

Johan Svenningsson, Annika Winsth, Dr. Holger Bingmann och Staffan Bohman.
Johan Svenningsson, Annika Winsth, Dr. Holger Bingmann och Staffan Bohman.

Ekonomin blomstrar, men hur länge varar det? Protektionistiska tendenser i flera länder och brexit hotar exporten, Europas konkurrenskraft har svårt och en lågkonjunktur lurar i vassen. Är den tyska ekonomin vattentät och hur påverkas Sverige om tysk ekonomi svalnar? Vad kan Sverige lära av världens tredje största exportland?

Vi har bjudit in Dr. Holger Bingmann, ordförande för Tysklands exportförbund BGA som representerar 125 000 företag med export till 233 länder och därmed är Tysklands tredje största arbetsgivare, för att ge oss sin syn på hot och möjligheter för de tyska exportföretagen. Holger Bingmann är också vd för medie- och logistikkoncernen Melo Group. Han syns ofta i tyska medier och kommenterade nyligen tysk ekonomi  i The Local med orden: “Protectionist threats cloud German industry’s sunny outlook”.

Efter sin utblick diskuterar Holger Bingmann med svenska företrädare för ekonomi och exportnäring om vad näringsliv och politiker måste göra för att inte tappa fart i ekonomin och öka konkurrenskraften. I paneldiskussionen medverkar även Annika Winsth, chefekonom Nordea, Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige, och Staffan Bohman, styrelseordförande Electrolux och Höganäs tillika Tysk-Svenska Handelskammarens ordförande.

Seminariet och diskussionen hålls på engelska och modereras av Ulf Wickbom.

När: 2 juli 2018, kl 16.00 - 17.00
Var: Volkswagens tält och trädgård, Donnersgatan 6, Visby

Med oss i Almedalen har vi Hannover Messe, SAP, Siemens, Volkswagen, Uniper och Tysklands ambassad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Svenningsson, Annika Winsth, Dr. Holger Bingmann och Staffan Bohman.
Johan Svenningsson, Annika Winsth, Dr. Holger Bingmann och Staffan Bohman.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren
Box 27104
102 52 Stockholm

+46-8-665 18 00http://www.handelskammer.se

Vi förverkligar din affärsidé i Tyskland!
Tysk-Svenska Handelskammaren är en medlemsorganisation och vårt uppdrag är att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige. Det gör vi genom att hjälpa tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. 

Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK har vi ett gott samarbete med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland, vilket ger oss ett oerhört brett kontaktnät och tillgång till tyska beslutsfattare. Vi är din dörröppnare till Tyskland. Även i Sverige samarbetar vi med regionala handelskamrar, kommuner och näringslivsorganisationer.

Följ Tysk-Svenska Handelskammaren

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren

30 år efter murens fall: Många fler svenska företag i Tyskland – fortsatt glest i östra delen8.11.2019 08:02:00 CETPressmeddelande

På bara fem år har antalet svenska företag som är etablerade i Tyskland ökat med runt 40 procent. Men medan huvudstaden Berlin och ekonomiskt starka delstater i södra och västra delen av landet lockat till sig allt fler svenskägda bolag tappar området som utgjorde det gamla Östtyskland mark. Det visar en analys som Tysk-Svenska Handelskammaren har gjort med anledning av att det gått 30 år sedan murens fall.

Nytt Tysklandsprogram för svenska företag inom miljöteknik27.9.2019 11:54:46 CESTPressmeddelande

Den 30 september träffas de tyska och svenska energimyndigheterna i Stockholm för att tillsammans med Tysk-Svenska Handelskammaren kicka igång ett program som hjälper svenska innovativa företag inom miljöteknik och energieffektivisering att nå ut på den tyska marknaden. Programmet Swedish-German Cleantech Platform drivs av Tysk-Svenska Handelskammaren och finansieras av Energimyndigheten.

Nya skolor får dela på 1,5 miljoner kronor för satsning på tyska språket26.9.2019 07:35:00 CESTPressmeddelande

Nu är andra läsåret för att stärka undervisningen i tyska vid svenska skolor i full gång. Ytterligare 63 skolor har fått dela på 1,5 miljoner kronor genom initiativet Deutsch – Ditt val! som Tysk-Svenska Handelskammaren driver tillsammans med Tyska Ambassaden. Pengarna går till aktiviteter som ska öka intresset för språket bland eleverna. Även Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda Fonden har gått in med pengar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum