Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Ulf Lundin: Dag för dag • Lars Epstein: Stockholm

Dela

Utställningen är framflyttad till 11 augusti 2020.

Utställningar. Stadsmuseet i Stockholm visar fotografier av Ulf Lundin och Lars Epstein, 2 april–30 augusti 2020.

Öppning

Torsdag 2 april 17.30–20.00
Stadsmuseet, Slussen, plan 3. Fri entré

Utställningsproducent: Lin Annerbäck, lin.annerback@stockholm.se

Ulf Lundin: Dag för dag

Med sin alldeles egen finurliga blick på tillsynes vardagliga situationer runt om i Stockholm får Ulf Lundin oss att se det märkvärdiga i det enkla. Genom att lugnt och metodiskt betrakta och vänta har han utvecklat den dokumentära genrens form och uttrycksmöjligheter. Han fångar i både stillbild och video de lika komiska som absurda situationer, vilka uppstår mellan stadens invånare.

Så löd motiveringen när Ulf Lundin tilldelades Lennart af Petersenspriset 2015.

Ulf Lundin är född 1965 i Alingsås. Han bor och arbetar i Stockholm. Hans foton och filmer har visats på utställningar och festivaler över hela världen. Verk finns bland annat i samlingarna på Moderna Museet i Stockholm, Kiasma Museum of Contemporary Art i Helsingfors, Hasselblad Center i Göteborg, Västerås konstmuseum, Statens konstråd samt i ett flertal kommuner och landsting. Han tilldelades Arbetets museums dokumentärfotografipris i Norrköping 2017 och Lennart af Petersenspriset från Stockholms stad 2015. Hans bok ”Monumentet” nominerades till Svenska Fotobokspriset 2019.

Lars Epstein: Stockholm

Med en outtröttlig nyfikenhet på staden som mötesplats har Lars Epstein under decennier följt och skildrat människorna som lever och verkar i Stockholm. Till ständig följeslagare har han sin kamera med vilken han fångar samhällets små och stora händelser. Han har som få andra fotografer bidragit till att skapa en levande och aktuell bild av huvudstaden.

Så löd motiveringen när Lars Epstein tilldelades Lennart af Petersenspriset 2017.

Lars Epstein föddes 1941. Han har varit verksam som fotograf och journalist på Dagens Nyheter sedan nära fyrtio år. Inspirerad av förebilderna Henri Cartier-Bresson och Robert Frank gick han runt i staden och fotograferade i slutet av femtiotalet och i början på sextiotalet. Numera bloggar han sedan elva år nästan dagligen i ord och bild på DN Stockholms Facebooksida om företeelser i Stockholm: protester, stadsbyggnad, invigningar, evenemang med mera. Han sitter också med i juryn för Årets Stockholmsbyggnad.

Lennart af Petersenspriset

Lennart af Petersenspriset instiftades 2004 och är Stockholms stads fotopris i fotografen Lennart af Petersens namn. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö.

https://stadsmuseet.stockholm.se/besok/tillfalliga-utstallningar/

https://stadsmuseet.stockholm.se/om-oss/stipendier-och-priser/lennart-af-petersenspriset/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Best of Rågsved 29th. of October 2019
Best of Rågsved 29th. of October 2019
Ladda ned bild
Still Films #1, 2006
Still Films #1, 2006
Ladda ned bild
Ur videoverket ”5-9”
Ur videoverket ”5-9”
Ladda ned bild
Ur videoverket ”5-9”
Ur videoverket ”5-9”
Ladda ned bild
Ur serien ”Monumentet”
Ur serien ”Monumentet”
Ladda ned bild
Kärlekspuss utanför Åhléns, 2010
Kärlekspuss utanför Åhléns, 2010
Ladda ned bild
I vimlet, 1961
I vimlet, 1961
Ladda ned bild
Tunnelbanepassagerare försjunkna i tidningsläsning, 1960-tal
Tunnelbanepassagerare försjunkna i tidningsläsning, 1960-tal
Ladda ned bild
Barns lek i den nya förorten Farsta, 1960-tal
Barns lek i den nya förorten Farsta, 1960-tal
Ladda ned bild
Skejtare i Blå bodarna, 2014
Skejtare i Blå bodarna, 2014
Ladda ned bild
Brådis i regnet på Kungsgatan, 1960-tal
Brådis i regnet på Kungsgatan, 1960-tal
Ladda ned bild

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaAktuella. Historiska. Personliga. Angelägna. Mörka. Roliga. Viktiga. Vackra. Stora. Små. Staden har alltid varit fylld av berättelser.

Vi ser det som vår uppgift att tillgängliggöra dessa berättelser. Vi gör det genom att samla, forska, värna, bevara, beskriva, dokumentera, engagera, förtjusa, inspirera, levandegöra, lära, lyssna och underhålla. Berättelser får oss att minnas vår stads historia och uppkomst. Berättelserna ger oss en inblick i vår stads utveckling. Och samtidigt som vi blickar bakåt så ger berättelserna oss perspektiv på vår egen tid.

Vår idé är att finnas mitt i allt det där. Mitt i berättandet. Vi vill vara en plats för stockholmsberättelser. En plats för stockholmare och stadens besökare.

Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Marionetteatern 60 år hyllas i jubileumsbok av Margareta Sörenson15.4.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Marionetteatern i Stockholm är en välkänd, etablerad teater med starka traditioner, som oavbrutet söker nya vägar och presenterar innovativa, konstnärligt utforskande uppsättningar. Margareta Sörenson skildrar Marionetteaterns 60-åriga historia från grundaren Michael Meschkes konstnärliga ledning till de senaste 20 åren då Helena Nilsson ansvarat för en varierad och högkvalitativ repertoar, ofta för en ung publik. Boken är rikt illustrerad med fotografier från teaterns samtliga uppsättningar.

Från diskofeber till rejvhysteri – svensk dansmusikhistoria i nytt ljus4.2.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Elektronisk dansmusik är idag en självklar och okontroversiell del av kulturlivet. Historien har dock kännetecknats av konflikt och maktförhandlingar. I boken ”Från Diskofeber till Rejvhysteri i den svenska dansmusikhistorien” söker socialantropologen och författaren Anna Gavanas upp pionjärerna, miljöerna och människorna som formade den elektroniska dansmusikkultur vi har idag.

Ny arkeologisk rapport om Slussengrävningarna skriver delvis om Stockholms historia27.1.2020 12:58:27 CETPressmeddelande

Arkeologikonsult lanserar sin bok om de arkeologiska undersökningarna vid Södermalmstorg 2013–2015. Grävningarna vid Slussen har gett ny kunskap som skrivit om stadens historia. De äldsta stenlagda gator som påträffats i Stockholm har kommit fram. Fynd har hittats som saknar motstycke i 1300-talets Stockholm och som står i skarp kontrast till hur livet på Södermalm beskrivs i skriftliga källor från 1500-talet. Några av fynden finns att se i utställningen Fynden berättar på Medeltidsmuseet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum