WWF

Umeåskolor utvecklar hållbar och hälsosam mat med WWF

Dela
Genom det EU-finansierade projektet SchoolFood4Change får skolor i Umeå och Malmö och runt 3000 andra europeiska skolor chansen att skapa mer hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF. Hittills är 15 förskolor och grundskolor i Umeå engagerade – och Tomtebogårdsskolan är en av dem.
Tomtebogårds skolans trädgård
Tomtebogårds skolans trädgård

  Vi märker att detta ligger helt rätt i tiden. I tuffa ekonomiska tider med prishöjningar på mat, brist på olika råvaror och en klimatkris som vi inte kan blunda för så blir frågan om hållbar skolmat för alla ännu mer aktuell. Barn och unga i förskolor och skolor är helt klart med på tåget! säger Ulrika Backlund, projektledare på WWF Sverige.

Målet är att engagera 600 000 barn och ungdomar i tolv europeiska länder och skapa en hållbar förändring i hela matsystemet. I januari 2022 startades SchoolFood4Change tillsammans med WWF, Umeå kommun, Malmö Stad och 40 övriga partners spridda över Europa. Under det första året har projektgrupperna i Malmö och Umeå engagerat skolor och lagt grunden för skiftet mot mer hållbar mat.Projektet har också utvecklat konceptet Hela skolan för hållbar mat, och kartlagt skolmåltiderna i de 12 projektländerna. Dessa framsteg har lockat både städer och enskilda skolor inom och utanför EU att bland annat testa nya sätt att utveckla sitt arbete och servera hållbar skolmat som eleverna lockas av och tycker om.

Under 2023 kommer ett 80-tal skolor runt i Europa att testa nya sätt att arbeta med mat och skolmåltider. I Sverige är nu 5 skolor i Malmö och 15 skolor i Umeå redo att på olika sätt börja delta i projektet.

Tomtebogårds skola i Umeå har 300 elever från förskoleklass till årskurs 3 och har sedan 1995 jobbat systematiskt med hållbarhetsfrågan med bland annat WWF.

—Vi kände att vi ville ha en nystart och därför gick vi med i det här projektet. Vi har en skolträdgård där vi ska satsa på mer närproducerat och närodlat i skolmaten i tätt samarbete med elever och Måltidsservice. En idé vi har är att skicka med en utmaning med eleverna hem över helgerna där de få till uppgift att testa olika smakprovningar tillsammans med sina familjer som vi sedan följer upp under skoltid, säger Maria Roshed Sandström, fritidspedagog på Tomtebogårds skola.

Syftet är att få både elever och föräldrar att förstå att det är viktigt att äta en hållbar och varierad kost så att de fortsätter att äta skolmaten under hela sin skoltid, menar hon.

FAKTA SchoolFood4Change

Genom konceptet Hela skolan för hållbar mat kan skolorna stärka eleverna med både praktiska och teoretiska livskunskaper för en hållbar livsstil. Genom att inkludera både elever, lärare, vårdnadshavare och samhället i stort, är tanken att man skapar en hållbar lokal matkultur som ska hålla i längden.

Syftet är att skapa skräddarsydda verktyg för skolor, måltidsleverantörer och beslutsfattare. Fokus är på utbildning och inkludering, att stärka barn och unga, för att visa på att de också är en viktig del av lösningen.

Projektet är en del av EU-programmet Horizon 2020 och startade januari 2022.

Målet är att nå 2 miljoner europeiska medborgare varav 600 000 unga i 12 EU-länder fram till projektets slut år 2025.

Vill du ha mer information, läs här.

Det här projektet finansieras av Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, under finansieringsavtal Nr 101036763. 

 

Kontakter

Ulrika Backlund, projektledare, ulrika.backlund@wwf.se, tel 070-722 41 85
Nina Schmieder, pressekreterare, nina.schmieder@wwf.se, tel 073-586 26 22
Märta Streijffert, projektledare Umeå kommun, marta.streijffert@umea.se tel 070-590 01 82

Bilder

Tomtebogårds skolans trädgård
Tomtebogårds skolans trädgård
Ladda ned bild
Tomtebogårds skolans trädgård
Tomtebogårds skolans trädgård
Ladda ned bild
Maria Roshed Sandström, fritidspedagog på Tomtebogårds skola.
Maria Roshed Sandström, fritidspedagog på Tomtebogårds skola.
Ladda ned bild
Tomtebogårds skolans trädgård
Tomtebogårds skolans trädgård
Ladda ned bild
Tomtebogårds skola
Tomtebogårds skola
Ladda ned bild
Tomtebogårds skolans trädgård
Tomtebogårds skolans trädgård
Ladda ned bild

Om

WWF
WWFVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.

Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

Norge blir ny ordförande för Arktiska Rådet - stora utmaningar väntar11.5.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 11 maj tar Norge över ordförandeskapet för Arktiska Rådet, efter att Ryssland haft posten i två år. Arktis står inför dramatiska potentiella förändringar, därför arbetar WWF för att FNs nya globala havsavtal ska leda till ett nytt stort marint reservat i Arktis. Det är viktigt att Arktiska Rådet vågar ta beslut för att skydda detta känsliga och värdefulla område.