Motormännen

Undvik köerna i påsktrafiken

Dela

Bilister som ska lämna Stockholm under påskhelgen, kan tjäna tid och spara på miljön genom att planera sin resa. Kökörning bidrar till högre bränsleförbrukning och onödiga avgasutsläpp.

Motormännen har i samarbete med företaget MindConnect tagit fram statstik över trafikflöden under påsken till och från Stockholm under de senaste fyra åren. Genom att planera rätt, kan resan bli smidigare och säkrare.

Under skärtorsdagen tar sträckan Stockholm–Södertälje över 50 minuter mellan 15.30 och 16.30. En sträcka som vanligen tar 20 minuter. Trafiken tilltar redan vid 11.30 på skärtorsdagen och avtar först efter 18.00. För den som väljer att åka på långfredagen, undvik att resa mellan 11.00 och 13.00.

På vägen tillbaka kan man spara mycket tid på att undvika att resa Södertälje–Stockholm mellan 15.00 och 19.00. Men här är spridningen större, så restiden förlängs inte lika mycket.

Går färden via E4 norrut ökar trafiken på skärtorsdagen mellan 13.00 och 16.00 så att en resa mellan Stockholms city och Upplands Väsby som vanligen tar 15 minuter istället tar 20–25 minuter.

Även på sträckan Upplands Väsby–Stockholm är trafiken på annandag påsk mer utspridd, vilket gör att restiden inte förlängs nämnvärt.

– Som vid alla långresor gäller det att vara ute i god tid och vara ordentligt utvilad. Trötthet i trafiken kan vara lika farligt som onykterhet, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund. Ta god tid på dig, ta paus ibland och turas om att köra om ni kan. Undvik att ha en bestämd sluttid när man ”ska” vara framme. Acceptera att resan tar den tiden det tar. Se till att ha mobilen laddad men överlåt till passagerarna att rattsurfa. Måste du själv prata i telefon är det handsfree som gäller.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är en konsumentorganisation som tillvaratar bilisters intressen. Vi arbetar med trafiksäkerhet, miljö och bilägande. Våra medlemmar har tillgång till fri rådgivning, förmånliga rabatter och tjänster.

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Svag konsumentlagstiftning6.12.2018 10:24Pressmeddelande

Konsumentverket har skickat ut en remiss om revidering av allmänna råd om information om nya personbilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. – I vårt remissvar påpekar vi att det finns en risk i att riktlinjerna för information om nya bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, implementeras som ”allmänna råd” och inte genom lagstiftning. Utan lagstiftning kan det bli svårt att få fram vägledande praxis på området, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum