Dramaten

Unga Dramaten – urpremiär för klassisk saga om identitet och utanförskap

Dela

Författaren Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat och skrivit vidare på Selma Lagerlöfs novell Bortbytingen som nu blivit en saga om utanförskap och om att försöka hitta sig själv bland troll och människor. En familjeföreställning, i regi av Tobias Theorell, med Rasmus Luthander som bortbytingen. Urpremiär på Elverket den 6 april.

Bortbytingen. Ill. Johan Egerkrans
Bortbytingen. Ill. Johan Egerkrans

Bortbytingen, tretton år och troll, är avskydd och föraktad av alla människor i byn. Bonden som han har vuxit upp hos står knappt ut med att se honom. Bondhustrun är den enda som skyddar honom, men hon längtar efter sitt riktiga barn, det vackra gossebarn som blev utbytt mot en ful trollunge.

I Sara Bergmark Elfgrens Bortbytingen har även en myling tillkommit. Mylingen är en spökflicka som inte kan få ro i sin grav förrän någon ger henne sitt namn. Hon säger att människor är grymma och att bortbytingen borde ge sig av, men något håller honom kvar. Hur långt är han beredd att gå för att få kärlek och tillhörighet? Måste han bli någon helt annan?

– Som författare måste jag tro på troll medan jag skriver om dem, och låta publiken komma in i sagovärlden. Sedan kan de göra sina egna associationer och tolkningar. Så arbetade Selma Lagerlöf i novellen, och så har jag också försökt att göra, berättar Sara Bergmark Elfgren.

– Bortbytingen är en mörk och tät historia, både spännande och mycket sorglig. Uppsättningen på Elverket kommer bli storslagen och visuellt maffig, berättar regissör Tobias Theorell.

Musiken i föreställningen är nyskriven av Frida Johansson (från sånggruppen Kraja) just nu aktuell med musiken till uppmärksammade tv-spelet Unravel 2 och med det hyllade albumet Tänk på döden med bandet Barnet.

Sara Bergmark Elfgren, författare till bland annat Norra Latin, P3 Serie: De dödas röster och Cirkeln. Sara är även aktuell med pjäsen Oscar Liljas försvinnande på Malmös Stadsteater.

Tobias Theorell har regisserat såväl opera som teater. På Dramaten har han bland annat regisserat Anna Karenina, Figaros Bröllop och Stolarna.

Novellen Bortbytingen finns med i första samlingen av Selma Lagerlöfs skriftsamling Troll och människor (1915) där även hennes Tal vid Nobelfesten 10 december finns med. I år är det 110 år sedan Selma Lagerlöf erhöll Nobelpriset i litteratur.

Medverkande
Mia Benson – Klok gumma
Maia Hanson Bergqvist – Mylingen
Omid Khansari – Grannpojken/Trollbror
Rasmus Luthander – Bortbytingen
Marall Nasari – Pigan/Trollsyster
Razmus Nyström – Människobarnet Johan
Maria Salomaa – Bondhustrun/Trollmor
Andreas Rothlin Svensson – Bonden/Trollfar

Av Sara Bergmark Elfgren, efter Selma Lagerlöfs novell
Regi Tobias Theorell
Scenografi och kostym Magdalena Åberg
Musik Frida Johansson
Ljusdesign Ellen Ruge
Peruk och mask Barbro Forsgårdh, Nathalie Pujol

Samtal efter föreställningen
Samtal efter föreställningen med dramaturg Jacob Hirdwall, dramatiker Sara Bergmark Elfgren, regissör Tobias Theorell och skådespelarna Rasmus Luthander och Maia Hansson Bergqvist, den 12 april. Fri entré och öppet för alla (även de utan biljett till föreställningen).

En produktion från Unga Dramaten. Skolföreställning från 12 år. Familjeföreställning från 10 år.

Bortbytingen, urpremiär 6 april, Elverket.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bortbytingen. Ill. Johan Egerkrans
Bortbytingen. Ill. Johan Egerkrans
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten17.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

Dramatenstjärnorna på Slottsteatern22.3.2019 08:30:00 CETPressmeddelande

Dramaten och Drottningholms Slottsteater samarbetar i höst. Johan Rabaeus och Andreas T. Olsson kommer att spela Beethoven och hans brorson i den nyskrivna pjäsen Dövheten av Niklas Rådström, med urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern. På den historiska scenen bjuder skådespelarna tillsammans med en stråkkvartett från Drottningholmsteaterns orkester på humor, värme och musik. Biljetter släpps i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum