Sverige för UNHCR

UNHCR: Säkra tillgången till asylprövning under Coronakrisen

Dela

Med en värld mobiliserad för att bekämpa spridningen av COVID-19 har många länder i Europa vidtagit exceptionella åtgärder för att skydda sina gränser. UNHCR, FN:s flyktingorgan, har idag uppmanat europeiska länder att skydda rätten att söka asyl, och att stärka asylsystemen i Europa under dessa svåra tider.

En afghansk asylsökande står med två av sina barn i ett mottagningscenter i Fylakio, Grekland, i februari 2020. © UNHCR / Achilleas Zavallis
En afghansk asylsökande står med två av sina barn i ett mottagningscenter i Fylakio, Grekland, i februari 2020. © UNHCR / Achilleas Zavallis

UNHCR menar att det är uppmuntrande att nästan två tredjedelar av de europeiska länderna har hittat sätt att hantera sina gränser effektivt samtidigt som de ger tillgång till personer som söker asyl. Läkarundersökningar vid gränserna, hälsointyg eller tillfällig karantän vid ankomst är några av de åtgärder som vidtas av europeiska länder. Dessa är viktiga positiva prejudikat för andra stater i Europa att ta efter.

"Med flyktingar och asylsökande i centrum för våra ansträngningar har vi utarbetat en serie praktiska rekommendationer till stöd för de nationella asylsystemen när vi fortsätter att tillhandahålla vår expertis till regeringar," säger Pascale Moreau, UNHCR:s regiondirektör för Europa.

Åtgärder för att mildra COVID-19-spridning, såsom fysisk distansering och restriktioner för sammankomster, har påverkat asylsystemen i Europa. Detta oavsett om det gäller nya asylansökningar, fastställande av status eller domstolsprövningar. När handläggningen av asylförfaranden avbryts kommer de nationella asylmyndigheterna att möta betydande utmaningar vid återupptagandet.

De flesta europeiska länder erkänner riskerna för sådana negativa konsekvenser och har åtminstone delvis anpassat sina asylsystem till den nuvarande situationen. Mottagningskapaciteten för nyanlända i ett antal europeiska stater har varit under stor press under en längre tid - en situation som nu har förvärrats av COVID-19-krisen. Risken för smittspridning är särskilt höga i överfulla mottagningsanläggningar eller trånga utrymmen, till exempel i förvaren. Ett antal stater har börjat frige internerade asylsökande till säkrare mottagningsvillkor. Staterna har också vidtagit en rad proaktiva åtgärder för att förbättra förhållandena i mottagningsanläggningarna för att minska risken för smittspridning. Vissa har snabbt skalat upp kapaciteten genom att fylla oanvända anläggningar eller tomma hotell för att avlasta trångbodda anläggningar.

”Genom att erkänna de enorma utmaningar som hälsokrisen ställer uppmanar vi staterna att också fortsätta sina livräddande insatser för att rädda flyktingar och migranter i nöd till havs,” säger Moreau.

”Det bör inte finnas någon försening eller tvekan i våra handlingar när det gäller att rädda liv. När människor som desperat söker efter säkerhet anländer till våra gränser, vare sig de är på land eller till sjöss, får vi aldrig vända ryggen eller skicka tillbaka dem till faran som de flydde från”, säger Moreau.

Se hela pressmeddelandet här: https://www.unhcr.org/news/press/2020/4/5ea68bde4/coronavirus-unhcr-offers-practical-recommendations-support-european-countries.html 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En afghansk asylsökande står med två av sina barn i ett mottagningscenter i Fylakio, Grekland, i februari 2020. © UNHCR / Achilleas Zavallis
En afghansk asylsökande står med två av sina barn i ett mottagningscenter i Fylakio, Grekland, i februari 2020. © UNHCR / Achilleas Zavallis
Ladda ned bild

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

En tredjedel av företagens julbord ställs in – de anställda vill att pengarna går till välgörenhet10.11.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Julen 2020 blir ingen vanlig jul. Spridningen av coronaviruset fortsätter att stiga vilket märks på företagens julfiranden. 35 procent av de anställda anger att julbordet med kollegorna ställs in på grund av covid-19. Ytterligare 32 procent är tveksamma till om det blir av. Samtidigt är majoriteten positiva till att pengarna istället används till välgörenhet. Det visar en ny undersökning som Sverige för UNHCR har gjort.

Sverige för UNHCR har tillsammans med BabyBjörn skickat 5000 bärselar till UNHCR:s flyktingläger i Colombia.4.11.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Flyktingkatastrofen i Venezuela är i dagsläget en av de värsta i världen. Nära fem miljoner människor är på flykt och de flesta flyr till eller genom grannlandet Colombia. Situationen är mycket svår, inte minst för de familjer som tvingats lämna allt för att fly våld, otrygghet och hot samt brist på mat och medicin i Venezuela. Många av flyktingarna vandrar långa sträckor genom flera länder, med barnen i famnen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum