Sverige för UNHCR

UNHCR:s chef Filippo Grandi om Kofi Annans bortgång

Dela

Det var med stor sorg jag läste nyheten om att Kofi Annan, en av världens ledande statsmän och före detta generalsekreterare för FN, har gått bort.

Kofi Annan var FN:s generalsekreterare från 1997 till 2006. Foto: UN/Evan Schneider
Kofi Annan var FN:s generalsekreterare från 1997 till 2006. Foto: UN/Evan Schneider

Kofi Annan var en vän till oss på UNHCR, FN:s flyktingorgan. Sedan 1980-talet, när han arbetade vid UNHCR i Genève, fram till sina senaste år, förblev han en varaktig röst för flyktingar och alla som är förtryckta.

Med honom hade miljontals människor på flykt från krig och förföljelse världen över en sann vän på högsta internationella nivå.

Mina tankar går till Kofi och hans familj. Världen har förlorat en stor man. Och jag har förlorat en bra vän, en mentor, en förebild och en värdefull rådgivare. Hans arv ställer den högsta moraliska standarden för alla människor som arbetar för att göra vår värld mer fredlig och human.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kofi Annan var FN:s generalsekreterare från 1997 till 2006. Foto: UN/Evan Schneider
Kofi Annan var FN:s generalsekreterare från 1997 till 2006. Foto: UN/Evan Schneider
Ladda ned bild

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Under Almedalsveckan tvingades ytterligare 326 333 människor fly11.7.2018 10:04:00 CESTPressmeddelande

Idag är 68,5 miljoner människor på flykt i världen. Varannan sekund tvingas ännu en människa på flykt. Sverige för UNHCR närvarade under Almedalsveckan med en digitalskärm som i realtid räknade antalet människor som tvingades lämna sina hem bara under politikerveckan. Från det att Almedalsveckan började söndag 1 juli klockan 09.00 till veckan slutade söndag 8 juli klockan 14.00 tvingades 326 333 människor på flykt, allt medan seminarierna och minglen avlöste varandra. Aktiviteten ingick i Human Facts - Sverige för UNHCR:s kampanj för att lyfta fakta om flyktingsituationen och berätta om människorna bakom flyktingstatistiken. Förbipasserande i Almedalen hade möjlighet att skriva på Sverige för UNHCR:s upprop för ett mer humant samtal om människor på flykt. -Vi gör kampanjen Human Facts för att bidra till ett humant samtal om flyktingar och öka viljan att hjälpa människor på flykt. Samtalsklimatet kring flyktingar har hårdnat och vi vill påminna om att bakom varje siffra finns en människ

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum