Unikt råd klubbade mål för jämställdhet inom skogssektorn

Skogssektorns jämställdhetsråd är det första exemplet i Sverige på att en hel bransch går samman för att gemensamt verka för jämställdhet. Representanter för skogssektorns alla delar ingår i rådet, och syftet med arbetet är att nå en jämställd skogssektor.
– Jämställdhetsrådet är ett inspirerande initiativ med tydlig potential som vi kommer att följa med stort intresse. Jämställdhet är nödvändigt för en hållbar utveckling och det är positivt att skogssektorn visar ledarskap med denna satsning. Det kommer att gynna både skogssektorn och samhället i stort. Jämställdhetsrådet är helt i linje med hur vi ser att aktörer behöver samverka kring utpekade jämställdhetsproblem, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, som medverkade vid rådets möte.
Tre arbetsgrupper satte nya mål
Skogssektorns jämställdhetsråd bildades hösten 2022. Under de första månaderna 2023 har arbetet i huvudsak fokuserat på att de tre ingående arbetsgrupperna – Jämställd utbildning, Jämställt arbetsliv och Jämställt enskilt skogsägande – har tagit fram fördjupade delmål för det fortsatta arbetet. Vid rådsmötet beslutades beskrivningar av delmålen, liksom inriktningen för det fortsatta arbetet. Delmålen utgår ifrån Sveriges beslutade jämställdhetspolitiska mål och är formulerade så här:
Jämställd utbildning: Utbildnings-/studiemiljö fri från diskriminering och kränkande särbehandling samt En öppen och inkluderande utbildnings-/studiemiljö.
Jämställt arbetsliv: Skogssektorns organisationer är attraktiva arbetsgivare för både kvinnor och män, där de behandlas likvärdigt och har samma makt att forma såväl sektorns som sin egen utveckling.
Jämställt enskilt skogsägande: Lika förutsättningar att bli och vara skogsägare.
Indikatorer ska mätas
Arbetsgrupperna har också tagit fram problembeskrivningar och förslag på indikatorer inom respektive område. I arbetsgruppernas fortsatta uppdrag ingår bland annat att utforma förslag för hur de beslutade delmålen ska nås, och att föreslå indikatorer och metoder för att mäta och beskriva utvecklingen inom området.
– Det känns väldigt bra att vi nu tillsammans har formulerat tydliga mål för sektorn, men framför allt gläds jag åt det stora engagemang som finns för det kommande arbetet att ta fram åtgärder och driva förändring, säger Sören Petersson, affärsområdeschef för Holmen Skog och ordförande i arbetsgruppen Jämställt arbetsliv.
Arbetsgrupperna ska redovisa resultaten av det fortsatta uppdraget i februari 2024.
Mer information:
För mer information om arbetsgruppernas kommande arbete, kontakta Karin Bengtsson, jämställdhetsstrateg Skogsstyrelsen, 036–35 94 04, karin.bengtsson@skogsstyrelsen.se
Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen och ordförande för Skogssektorns jämställdhetsråd, 036–35 94 30, herman.sundqvist@skogsstyrelsen.se
Sören Petersson, affärsområdeschef Holmen Skog, ordförande i arbetsgruppen Jämställt arbetsliv, 070–322 23 34, soren.petersson@holmen.com
Lena Ag, generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten (via presstjänsten), 031–392 90 52, press@jamstalldhetsmyndigheten.se
Presstjänst Skogsstyrelsen: 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum