Uppsala kommun

Uppdaterad Handlingsplan för Uppsala kommuns landsbygdsprogram

Dela

Kommunstyrelsen har antagit Handlingsplan för Uppsala kommuns landsbygdsprogram 2022–2023, ett program som sträcker sig mellan 2017–2023. Målet är att Uppsala ska bli en av Sveriges bästa landsbygdskommuner genom bred och inkluderande lokal och regional samverkan.

– Uppsala är Sveriges största landsbygdskommun och vårt mål är att den också ska bli Sveriges bästa. Man ska kunna bo och leva på landsbygden och då krävs både kommersiell service och samhällsservice. Med handlingsplanen ger vi en tydlig inriktning för det framtida arbetet med landsbygdsutveckling i vår kommun som ska ske tillsammans med boende, civilsamhälle och näringsliv, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med utgångspunkt att det ska vara möjligt att bo, verka och leva på landsbygderna, är fyra utvecklingsområden prioriterade i Uppsala kommuns landsbygdsprogram. Inom var och ett av dessa finns särskilda mål och strategier: 

  • Bostadsbyggande  
  • Näringslivsutveckling i ett land/stad-perspektiv  
  • Service och infrastruktur  
  • Lokalt engagemang. 

Oxsätra Åkerlänna utveckling AB är ett företag som har bidragit till stärkt förändringskraft för bättre service, mer attraktiv boendemiljö och större och engagemang i lokalsamhället under de senaste åren.

– Vinsterna har varit många sedan vi boende och verksamma i Oxsätra och Åkerlänna bestämde oss för att bilda ett bygdeägt aktiebolag 2015. Sedan dess har vi tagit över livsmedelsbutik och bensinmack. Tyvärr har det ännu inte gått att starta friskola, men ambitionen kvarstår. Önskemål finns också att vi ska undersöka möjligheten att skapa ett äldreboende, med syfte att ge möjlighet att bo kvar i bygden och samtidigt underlätta generationsskiften, berättar Thord Hägg, ordförande i Oxsätra Åkerlänna utveckling AB.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum