Uppmärksammad kulturpodd aktuell med ny säsong

Dela
I mars inleds den fjärde säsongen av Stolpe Stories – en bok- och bildningspodd om konst, kultur, samhälle och historia som uppmärksammats i såväl traditionella som sociala medier.

I nästa säsong möter vi bland andra ekonomen Kjell A. Nordström som är aktuell med boken Apan och kapitalet, där han välformulerat och lättbegripligt förklarar hur det vi kallar ekonomi en gång uppstod och hur framtiden ser ut för den globala byteshandel som blev resultatet.

Vi intervjuar forskaren Hedvig Martin om den konsthistoriska upptäckt som visar att den relativt okända konstnären Anna Cassel var medskapare till Hilma af Klints mest kända verk.

Dessutom – de europeiska kungahusens inflytande på arkitekturen, odlingstrender och historiska trädgårdar, det andliga sökandets inverkan på svenska konstnärer och författare i början av 1900-talet och mycket mer.

Programledare är Svante Helmbaek Tirén,skribent och curator:

– I den här säsongen får vi flera exempel på hur historieskrivningen ständigt förändras. Ny forskning och nya perspektiv utmanar invanda tankemönster. Det i sin tur sporrar oss att se med nya ögon på vår egen tid, säger han.

Stolpe Stories produceras av Bokförlaget Stolpe och är en podcast med fackboken i fokus. Genom podcasten tar vi oss an ämnen som konst, arkitektur, historia, ekonomi, politik och mycket annat. Nytt avsnitt varje fredag.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Bokförlaget Stolpe
Bokförlaget Stolpe
Jakobsbergsgatan 2
111 44 Stockholm

http://www.bokforlagetstolpe.com

Bokförlaget Stolpes vision är att ge ut Sveriges mest högkvalitativa fackböcker under devisen hantverk, bildning och skönhet. Förlaget ingår i Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Följ Bokförlaget Stolpe

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bokförlaget Stolpe

Ny bok belyser Europas monarkers arkitektoniska arv28.3.2024 10:27:11 CET | Pressmeddelande

Furstar har alltid byggt slott, befästningar och hela städer men enskilda kungligheters arkitekturintresse och deras egna insatser som arkitekter är mindre känt. Nyligen har forskning om Gustav III (1746–1792) visat att han själv var arkitekten bakom flera viktiga byggnadsprojekt. Även George III (1738–1820) hade ett stort arkitekturintresse liksom Louis XIV (1638–1715) som deltog i utformandet av både slottet och trädgården runt Versailles. Stanisław II Augusts (1732–1798) intresse för arkitektur fick stort inflytande på den neoklassiska stilens utveckling i Polen. I den rikt illustrerade Royalty and Architecture bidrar flera välkända forskare med ytterligare exempel och perspektiv på europeiska kungligheters betydelse för arkitekturen och arkitekturpolitiken. Boken utkommer endast på engelska. ISBN: 978-91-89425-95-8. Ca 80 illustrationer. 22 x 27 cm. 284 sidor. Grafisk form: Patric Leo. Utförande: Halvklot med tryckt överdrag och foliering, trådbunden med läsband. Utkommer: januari

Henry Kissinger lyfter fram sex världsledare och deras strategier11.1.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande

I Ledarskap (Leadership, 2021) analyserar den legendariske diplomaten och statsvetaren Henry Kissinger sex statsmän som lyft sina nationer till ny framtid. Konrad Adenauer gav Tyskland en ny etisk grund som europeisk nation. Charles de Gaulle gjorde genom sin personliga viljestyrka Frankrike till en av världskrigets segrarmakter. Richard Nixons utrikespolitiska insikter banade väg för avspänning. Anwar Sadats fredsvision befriade Egypten från krigens återvändsgränd. Lee Kuan Yews skapade Singapores identitet. Margaret Thatchers orubbliga tro på sitt land förde Storbritannien ur dess nedgång. Henry Kissinger, som mött dessa sex ledare, ger oss inkännande porträtt av inte bara deras styrkor och drivkrafter, utan också av deras svagheter och misstag. Läsaren ges också inblickar i hans egna mål och motiv som en av världens tyngsta politiska beslutsfattare. Henry Kissinger tjänstgjorde som nationell säkerhetsrådgivare och utrikesminister i Richard Nixons och Gerald Fords administrationer, o

BYGGNADSVÅRDENS SKATT8.9.2023 12:59:19 CEST | Pressmeddelande

LANDTMANNABYGGNADER: Hufvudsakligen För Mindre Jordbruk av Charles Emil Löfvenskiöld Vi är stolta över att tillkännage återutgivningen av den arkitekturhistoriska klassikern Landtmannabyggnader: Hufvudsakligen För Mindre Jordbruk, skriven av den visionära lantbruksarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld (1810-1888). Denna arkitekturklassiker, ursprungligen publicerad 1868, har haft en djupgående inverkan på den svenska byggnadskulturen och erbjuder än idag ovärderliga insikter för alla som strävar efter att skapa ett humant, välmående samhälle där skönhet och rationalitet går hand i hand.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye