Uppsala kommun

Uppsala kommun lanserar Uppsala klimatvecka 26-30 mars

Dela

Uppsala är av Världsnaturfonden utsedd till Global klimatstad. För att berätta om arbetet bakom priset och skapa ett ännu större engagemang kring miljö- och klimatfrågan arrangerar kommunen och Uppsala klimatprotokoll en klimatvecka 26-30 mars. Tanken är att Uppsala klimatvecka ska bli ett årligt event i samband med Earth Hour under de tre kommande åren, med start 26 mars i år.

Klimarfrågan är vår tids största utmaning. I Uppsala gör vi mycket, men vi är långt ifrån framme och vi måste hela tiden hitta nya vägar för att utveckla vårt klimatarbete, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Klimatveckan kommer att synas på flera ställen i Uppsala och även gästas av ett par kända artister. Invigningen äger rum på Vaksala torg 26 mars klockan 17.30-18.30.  

– Att få utmärkelsen Global klimatstad är oerhört hedrande men också ansvarsfullt. Det framgångsrika arbetet som sker bland företag, myndigheter och organisationer behöver bli mer synligt, inte minst här i Uppsala. Det händer så mycket som vi alla som bor och verkar i Uppsala med stolthet kan berätta om. Det gör vi nu under klimatveckan och vi hoppas att många vill engagera sig och bli ännu mer aktiva i det fortsatta klimatarbetet, säger Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

På Uppsala Konsert & Kongress kommer det att hållas klimatforum under två heldagar 26 - 27 mars, med föreläsningar, seminarier och utställningsytor för organisationer och företag som vill visa upp sitt klimatarbete. Bland deltagarna vid klimatforum finns bland annat Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, Fabian Haeberlein, varuhuschef IKEA Uppsala, Björn Sigurdsson, klimatstrateg Uppsala kommun, Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan, Sabina Andrén, WWF, Världsnaturfonden och Kajsa Kramming, Föräldravrålet.

I Gränby centrum, Gottsunda centrum och på Stora torget kommer det att finnas särskilda klimatstationer uppställda 27 - 30 mars. Där kommer kommuninvånare kunna stanna till och prata klimatfrågor med representanter från Uppsala kommun och olika ideella verksamheter.

Avslutningen av klimatveckan sker 30 mars klockan 14.00-15.00 på Vaksala torg.

Idén om Uppsala klimatvecka har väckt stort engagemang bland företag, organisationer och invånare. Arrangemanget leds av Uppsala kommun och Uppsala klimatprotokoll i samverkan och vi har också fått ekonomiskt stöd från Världsklass Uppsala. Vi hoppas bland annat att fler vill ansluta sig till Uppsala klimatprotokolls olika utmaningar och att privatpersoner tar chansen att börja mäta sitt klimatavtryck med appen Klimatlätt som lanseras under veckan, avslutar Hannes Vidmark, avdelningschef Ekologisk hållbarhet, Uppsala kommun.

Mer information om klimatveckan och olika programpunkter finns att läsa på Uppsala klimatvecka.

Journalister är välkomna att medverka vid samtliga arrangemang. För medverkan vid en eller flera programpunkter vid klimatforum på Uppsala Konsert & Kongress 26-27 mars, vänligen anmäl ert deltagande till ulrika.borg@uppsala.se.

 

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Stora skillnader i elitidrottares villkor i Uppsala21.5.2019 09:00:00 CESTPressmeddelande

Uppsala kommun ska bli Sveriges bästa idrottskommun. Ett steg i arbetet för att nå målet är att ta fram en ”elitidrottsstrategi” för hur kommunen ska förhålla sig till och samverka med elitidrotten i kommunen. I undersökning som Uppsala kommun genomfört har det framgått att det finns förhållandevis stora skillnader i de villkor som elitidrottarna har att förhålla sig till - dels utifrån vilken idrott det gäller, dels utifrån utövarens kön.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum