Uppsala kommun

Uppsala öppnar upp successivt - fortsatt viktigt hålla ut och följa rekommendationerna

Dela

Smittspridningen i Sverige och i Uppsala län är fortsatt kraftig och läget inom sjukvården är mycket ansträngt. Men en tydlig positiv effekt av vaccinationsprogrammet börjar märkas i takt med att allt fler vaccineras. Uppsala kommuns krisledningsnämnd har därför tagit beslut om en successiv anpassning av kommunens verksamheter.

- Nu ser vi ljuset i tunneln, med vaccineringen på god väg och smittan på nedgång. Ska vi bli av med pandemin måste vi fortsätta hålla ut. Men kommunens verksamheter är viktiga för många Uppsalabor och det är därför glädjande att vi nu successivt kan öppna upp, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande.

Region Uppsalas smittskyddsläkare har meddelat att från den 17 maj gäller de nationella restriktionerna i Uppsala, utan regionala undantag. Med anledning av detta och en minskad smittspridning har krisledningsnämnden fattat beslut om att lätta på restriktionerna för kommunens verksamheter. Verksamheter ska börja öppnas upp och anpassas successivt. 

Beslutet innebär:

  • Att all kommunens verksamhet som håller öppet ska bedrivas med åtgärder och begränsningar som följer lagstiftning, allmänna råd och rekommendationer för att begränsa smittspridning.

  • Att kommunen successivt ska öppna verksamheter som vänder sig till allmänheten och som hållits stängda eller begränsats.

  • Att kommunen ska fortsätta tillhandahålla och utveckla digitala alternativ.

Avgörande för smittspridningen och för belastningen på sjukvården den närmaste tiden är dock att alla i kommunen fortsätter hålla i och hålla ut och följer myndigheternas rekommendationer. Kommunens medarbetare uppmanas fortsatt till att jobba hemma i så stor utsträckning som möjligt. 

Kommunen kommer följa utvecklingen på nationell nivå noga och löpande anpassa verksamheten efter regeringens och Folkhälsomyndighetens besked och ändrade förordningar, föreskrifter och allmänna råd. En viktig aspekt vid anpassning är också hur smittspridningen ser ut regionalt och i kommunen.

Bakgrund
Den 12 maj meddelade regeringen tillsammans med folkhälsomyndigheten att lättnader införs den 1 juni för offentliga sammankomster och offentliga tillställningar. Folkhälsomyndigheten justerar även delar av sina föreskrifter och allmänna rekommendationer från den 1 juni och Region Uppsalas smittskyddsläkare har meddelat att från den 17 maj gäller nationella restriktioner utan regionala undantag.

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum