Myndigheten för press, radio och tv

UR uppfyller sitt uppdrag utan anmärkning för andra året i rad

Dela

UR uppfyller sitt public service-uppdrag utan anmärkning och SR respektive SVT uppfyller uppdraget i stort. Det slår granskningsnämnden fast.

Granskningsnämnden bedömer nu kraven som regeringen ställt på SR, SVT och UR under 2019. För andra året i rad uppfyller UR sitt public service-uppdrag utan anmärkning. SR och SVT uppfyller sina uppdrag i stort, men nämnden har funnit vissa brister. SR och SVT har endast delvis redovisat hur uppdragen fullgjorts när det gäller produktivitet, och SVT brister när det gäller kravet att prioritera tillgängligheten till program för unga med funktionsnedsättning.

När det gäller regeringens särskilda tillgänglighetskrav på SVT och UR att bland annat texta och tolka program bedömer nämnden att bolagen har uppfyllt dessa 2019.

Bakgrund

Granskningsnämnden bedömer varje år om public service-bolagen SR, SVT och UR uppfyllt sina uppdrag från regeringen. Det rör sig bland annat om krav på ekonomisk effektivitet, att bolagen ska spegla hela landet och sända program på olika språk och för olika målgrupper. Bedömningarna görs i efterhand och utgår från bolagens public service-redovisningar.

Årets bedömning är den sista i den tillståndsperiod som sträckte sig mellan 2014 och 2019, och sett till nämndens bedömningar går det att se en mycket positiv utveckling under perioden. Nämnden fann brister i ett trettiotal avseenden verksamhetsåret 2014, motsvarande siffra för 2019 är tre.

Ny tillståndsperiod

Den 5 december 2019 beslutade regeringen om nya sändningstillstånd och medels-villkor för SR, SVT och UR för 2020–2025. Regeringen beslutade även om krav på tillgänglighet till tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning för SVT och UR för 2020–2022.

Besluten hittar du längst ned på sidan. Du kan även söka efter dem på myndighetens webbplats.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta
Gustav Aspengren, 08-580 070 09

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Arenavägen 55
121 77 Johanneshov

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Ny rapport: Nytt bottenår för dagspressen - under 2019 sjönk tidningsföretagens försäljning med omkring 1 miljard kronor21.10.2020 09:02:44 CESTPressmeddelande

Den svenska mediemarknaden, som redan innan 2020 präglades av en allt tuffare global konkurrens, gjorde en tvärnit i pandemins spår. Sämst rustad var dagspressen som gick in i 2020 med sämsta året hittills i ryggen. Det visar siffror från vår nya rapport "Medieutveckling 2020 - Medieekonomi" som publiceras idag. Rapporten analyserar de svenska medieföretagens bokslut för 2019, men tar också en titt på hur reklammarknaden har utvecklats under det första halvåret 2020. Medieekonomi är skriven av Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum