Dramaten

Urpremiär för prisbelönt pjäs om våld mot kvinnor

Dela

Ambulans är en nyskriven pjäs som griper rakt in i den högaktuella debatten om våld mot kvinnor i hemmet. Pjäsen fick Daniel Sachs dramatikerpris med motiveringen ”för en dramatik som balanserar mellan realism och absurdism … som närmar sig det allvarliga med humor och tar det humoristiska på största allvar.” Urpremiär den 17 september på Målarsalen.

Eva Rexed, Maia Hansson Bergqvist. Foto Sören Vilks.
Eva Rexed, Maia Hansson Bergqvist. Foto Sören Vilks.

–Jag vill utforska hur vi människor bearbetar trauman, och vad som kan få oss att läka, säger dramatikern Paula Stenström Öhman som också har regisserat sin egen pjäs. 

Paula Stenström Öhman har en bakgrund inom kriminologi och tar ofta avstamp i dokumentärt material, även om pjäserna är fiktiva. Ambulans är en labyrint av skeenden som utspelar sig i en slags kollektiv underjord före och efter en händelse, med fyra skådespelare som går in och ut ur de olika rollerna. 

I centrum står två systrar, Katja och Helena, och Helenas son Simon, 11 år. Här finns också pappa Ludde, farmor Deborah, missbrukarna Romulus och Remus, färjekarln Carlos, personal på akuten, socialtjänsten, BUP och några till, som alla berörs av det som hände den där dagen.

Paula Stenström Öhman har uppmärksammats för sina pjäser om den svenska samtiden, som med poetisk naturalism, skarp humor och skickligt gestaltade relationer skakar om och berör. Flera karaktärer känns igen från tidigare pjäser People respect me now, Jag tror på dig Anita och Ocean.

En samproduktion mellan Dramaten och Lumor med stöd från Kulturrådet, Stockholms Stad Kulturförvaltningen och Sveriges författarfond. Ambulans skulle haft premiär hösten 2020, men får nu premiär den 17 september.

Regi: Paula Stenström Öhman. Medverkande: Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed, Jonatan Rodriguez och Peter Järn. Scenografi och kostym: Anna Heymowska. Ljus: Ellen Ruge. Musik: Sæmundur Grettisson. Peruk och mask: Mimmi Lindell.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Eva Rexed, Maia Hansson Bergqvist. Foto Sören Vilks.
Eva Rexed, Maia Hansson Bergqvist. Foto Sören Vilks.
Ladda ned bild
Eva Rexed, Maia Hansson Bergqvist. Foto Sören Vilks.
Eva Rexed, Maia Hansson Bergqvist. Foto Sören Vilks.
Ladda ned bild
Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto Sören Vilks.
Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto Sören Vilks.
Ladda ned bild
Paula Stenström Öhman. Foto: Petronelle Halvorsen.
Paula Stenström Öhman. Foto: Petronelle Halvorsen.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Musikalen Cabaret på Dramaten15.9.2021 09:10:20 CEST | Pressmeddelande

Jonas Malmsjö och Ana Gil de Melo Nascimento och resten av den tretton man starka ensemblen ackompanjeras av funk-soulbandet Damn! när Dramaten sätter upp Cabaret på Stora scenen med premiär 2 oktober. - Vår Kit Kat Club häcklar sin samtid och kabarénumren följer en tradition av satir. Med sång, humor och en massa snusk står de upp för humanism och solidaritet. De blir därför farliga och klubben blir en motståndets plats som nazisterna vill utplåna, säger regissören Farnaz Arbabi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum