Gröna arbetsgivare

Utmaningar i förslaget på nytt avtal

Dela
Gröna arbetsgivare ser utmaningar i förslaget på nytt avtal om två år och 6,5 procent från industrins opartiska ordförande. Hemställan är dock tillräckligt balanserad mellan parternas krav för att fungera som grund för slutförhandlingarna. Gröna arbetsgivare säger ja till hemställan.
Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare

Hemställan innebär ett tvåårigt avtal med en löneökningstakt på 3,7 procent första året och 2,8 procent det andra. Den innehåller också 1 300 kronor i höjning av de lägsta lönerna, vilket skulle höja trösklarna in på arbetsmarknaden.

- Att vi säger ja till hemställan är inte samma sak som att vi tycker att innehållet är optimalt. Det är dock en tillräckligt bra grund för nästa veckas slutförhandlingar, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

För Gröna arbetsgivare, som även representerar företag som står utanför industriavtalet, är utgångsläget alltid ett treårigt avtal och en löneökningstakt som alla våra branscher klarar av att förhålla sig till. Industrins avtal måste hamna på nivåer som är rimliga även för andra viktiga branscher som det ska vara normerande för. Till exempel vill Sverige öka sin självförsörjningsgrad och då måste våra lantbruk ha gynnsamma förutsättningar.

- De gröna näringarna påverkas av väder och klimat och då är förutsägbarhet och hanterbara löneökningsnivåer särskilt viktigt. Med fackens krav som bakgrund anser vi ändå att förslaget på en tvåårig avtalsperiod med en sammanlagd löneökningsnivå på 6,5 procent är tillräckligt balanserat för att säga ja, säger Örjan Lenárd.

Den 31 mars ska nya avtal vara klara.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare
Örjan Lenárd förhandlingschef Gröna arbetsgivare
Ladda ned bild

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. Gröna arbetsgivare förhandlar fram kollektivavtal och stöttar medlemsföretagen i personal- och arbetsgivarfrågor. 

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Regeringens förslag om försörjningskrav är skadligt för de gröna näringarna4.5.2023 14:40:06 CEST | Pressmeddelande

Regeringen föreslår att arbetskraftsinvandrare ska ha minst 80 procent av en svensk medianlön från och med den 1 oktober 2023. Förslaget är negativt för de gröna näringarna som är beroende av arbetskraftsinvandrare. Det är också ett allvarligt ingrepp i den svenska modellen i och med att det innebär högre lönenivåer än de som fack och arbetsgivare slutit kollektivavtal kring.

Bristande insikt hos regeringen18.2.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Regeringen har nu meddelat att man ser arbetskraftsinvandringen som ett problem snarare än en kritisk resurs, förutom när det gäller högkvalificerad kompetens till industrin. Att de gröna näringarna ska sätta sin förhoppning till att en myndighetsanalys ska ge dem undantag från lönegolvet skickar fel signaler till de företag som samtidigt beskrivs som kritiska för ökad självhushållning och ett hållbart skogsbruk.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum