Svenska kyrkan

Uttalande: Oroande när unga inte vågar delta i Almedalen på grund av risk för hot och våld

Dela

Rädda barnen, Svenska Röda korset, Svenska kyrkan och Forum idéburna organisationer med social inriktning uttalar sig med anledning av att RFSL Ungdom ställer in sina aktiviteter under Almedalsveckan på grund av oro för sin säkerhet.

"Som civilsamhällesaktörer har vi tagit del av nyheten att RFSL Ungdom beslutat ställa in alla sina aktiviteter och lämna Almedalen på grund av oro för sin säkerhet. Återigen har en organisations möjlighet att finnas och verka i vårt samhälle begränsats. Vi är djupt oroade för att organisationer inte kan delta i det demokratiska samtalet som Almedalen representerar på grund av risker för hot och våld. 

Sverige och Almedalen ska vara en plats där alla känner sig trygga. Vi tar avstånd från våld, rasism, och intolerans. Alla människors lika värde ska respekteras. Vi står upp för ett medmänskligt och inkluderande samhälle."

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare, Rädda barnen

Göran Pettersson, generalsekreterare, Forum idéburna organisationer med social inriktning

Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan

Martin Ärnlöv, generalsekreterare, Svenska Röda korset

Presskontakt

Rädda barnen: 08-698 90 90 (pressjour)

Svenska kyrkan: 018-16 94 20 (pressjour)

Forum: 070-99 65 425 (Göran Pettersson)

Svenska Röda korset: 08-452 48 20 (pressjour)

Kontakter

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut9.11.2018 08:12Pressmeddelande

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

Kyrkornas Världsråd möts i Uppsala2.11.2018 08:58Pressmeddelande

Under den kommande veckan sammanträder Kyrkornas Världsråds exekutivkommitté (styrelsens arbetsutskott) i Uppsala. Kyrkornas Världsråd är den ekumeniska rörelsens främsta företrädare. Under 2018 har Kyrkornas Världsråd firat 70-årsjubileum för att följa upp arbetet med enhet, rättvisa och fred i världen. Det är dessutom 50 år sedan världsrådets viktiga generalförsamling ägde rum i Uppsala, som blev en vändpunkt för arbetet med religion och utvecklingsfrågor, social rättvisa, kommunikation och påverkansfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum