Vänsterpartiet Skåne

V: Förbättra vården för våra äldre, inför mobila team utifrån alla vårdcentraler!

Dela

Vänsterpartiet tar initiativ till en satsning där mobila sjukvårdsteam ska erbjudas av alla vårdcentraler i Skåne. Ett steg mot en närmare, mer jämlik och tillgänglig vård.

- Idag är det stora skillnader i vad som erbjuds av just din vårdcentral. Vi vet att äldre, sköra patienter kan slippa påfrestande turer till akutmottagningen som egentligen kan undvikas helt, säger Agneta Lenander, representant i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Mobila sjukvårdsteam kommer hem till patienten och kan då hjälpa till direkt på plats. Metoden är välbeprövad och fungerar mycket bra, inte minst för sköra, multisjuka patienter som kan ha svårt att ta sig till vården.

Idag får många äldre spendera lång tid på akutmottagningarna i väntan på att få komma till vårdavdelning där vårdplatserna är få. Flera skånska akutmottagningar har flaggat för det ohållbara i situationen när de tvingas placera sköra patienter i korridorerna på grund av platsbrist.

Idag har regionen ett samverkansavtal med samtliga 33 kommuner där mobila team är en del av arbetet. Utvecklingen går dock långsamt och det är stora skillnader mellan olika delar av Skåne.

- Vi tycker inte att det ska vara valbart för privata vårdgivare att inte erbjuda trygg och nära vård. Med ett tillägg i ackrediteringsvillkoret behöver samtliga vårdcentraler erbjuda patienterna möjligheten att få besök av mobilt team istället för att behöva åka in till sjukhuset och kanske läggas in, säger Peter Ahlbom, även han representant i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Initiativärendet lämnades in under dagens möte med hälso- och sjukvårdsnämnden. I förslaget till nämnden är det nya kravet är tänkt att börja gälla från januari 2023

Nyckelord

Kontakter

Agneta LenanderLedamot i regionfullmäktige, sjuksköterska, representant i hälso- och sjukvårdsnämnden

Tel:072 - 4494870

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Vilka är V:s listettor i Region Skåne?1.7.2022 13:24:30 CEST | Pressmeddelande

”Det okända valet” har blivit en alltmer använd benämning på regionvalet, det minst kända av de tre val som går av stapeln den 11:e september. Trots att sjukvårdsfrågorna rankar hög(s)t som väljarnas viktigaste fråga vet få vad man röstar om. Så för sjukvården, kollektivtrafiken, den regionala utvecklingen, kulturen och arbetsgivarfrågorna från Skånes största arbetsgivare med 36 000 anställda: Här är Vänsterpartiets listettor i Skånes sex regionala valkretsar!

V:s fråga: Kan invånarna vara trygga i att söka vård på akuten i Helsingborg?14.6.2022 15:11:07 CEST | Pressmeddelande

Situationen på Helsingborgs lasarett har eskalerat under en längre tid. Personalen har under lång tid larmat om brist på vårdplatser, överbeläggningar, fara för patientsäkerheten och en extrem arbetsbelastning. Facket har krävt åtgärder – men i dagsläget verkar inget ha hjälpt. Oron är stor. Under dagens möte med regionfullmäktige ställde Vänsterpartiet styret till svars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum