Vänsterpartiet Skåne

V förbättrar färdtjänsten – lösning i sikte för invånare i gränskommuner

Dela

På både regional och kommunal nivå har Vänsterpartiet drivit frågan om att förändra reglerna för färdtjänst. Det nuvarande systemet har gjort det svårt för färdtjänstresenärerna att korsa Skånes gränser, vilket ställer till det för de som bor nära en regiongräns. Nu skall en förändring med sikte på att göra det möjligt att resa till angränsande län med den vanliga färdtjänsten snabbutredas.

- Det är ett jätteproblem för alla de som använder färdtjänst men råkar bo i en kommun som gränsar till en annan region. Idag måste man beställa resor som korsar gränsen långt före den planerade resan, det minskar möjligheten till ett aktivt och socialt liv. För att färdtjänsten ska bli jämlik behöver reglerna förändras så att alla skåningar har lika goda möjligheter att använda den fullt ut, säger Samuel Hammerå, Vänsterpartiets representant i Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Kollektivtrafiknämndens beslut om en snabbutredning kom till genom att Vänsterpartiet drev på i Bromölla kommun och skickade flera skrivelser till regionen. Väl i den regionala nämnden lyfte V skrivelserna för att komma till skott i beslutsfrågan.

- Utan att vi lyft frågan i olika forum tror jag inte att vi skulle kommit fram till detta beslut idag. Det är en viktig rättvisereform för invånarna i gränskommunerna och förändringar som skulle göra stor skillnad i människors vardag, avslutar Samuel Hammerå. 

Ändringen skulle innebära att innevånare med färdtjänsttillstånd i kommunerna Bromölla, Båstad, Kristianstad, Osby, Ängelholm och Örkelljunga får möjlighet att resa till närmsta centralort i grannlänet, dvs Sölvesborg, Laholm, Olofström, Älmhult, Laholm och Markaryd.

Nyckelord

Kontakter

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V om budgetbesvikelsen: ”De drar åt svångremmen för vården men höjer sina egna löner”20.12.2022 12:30:12 CET | Pressmeddelande

Förra veckan antogs en ny budget för Region Skåne. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna drev igenom sin budgetmotion som i oktober beskrevs som präglad av ”En långsiktigt god ekonomisk hushållning, ansvarstagande och nyktra beslut” (Sydsvenskan 26/10). Ett av de så kallat nyktra besluten har varit att hålla nere löner för de sjukvårdsanställda och spara in på regional administration, samtidigt som man höjt lönerna för politiker och politiska tjänstemän.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum