Vänsterpartiet Skåne

V om budgetbesvikelsen: ”De drar åt svångremmen för vården men höjer sina egna löner”

Dela
Förra veckan antogs en ny budget för Region Skåne. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna drev igenom sin budgetmotion som i oktober beskrevs som präglad av ”En långsiktigt god ekonomisk hushållning, ansvarstagande och nyktra beslut” (Sydsvenskan 26/10). Ett av de så kallat nyktra besluten har varit att hålla nere löner för de sjukvårdsanställda och spara in på regional administration, samtidigt som man höjt lönerna för politiker och politiska tjänstemän.

- Det är svårt att hitta en röd tråd i argumentationen när olika logik verkar gälla för olika yrkesgrupper, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne. När det gäller de egna arvodena är det tydligen viktigt med en löneökning för att hålla uppe motivationen, men när det gäller de anställda är det enda ansvarsfulla att spara in. Vi är allvarligt oroade för arbetsmiljön och patientsäkerheten på flera av de skånska sjukhusen.

Titeln på de fyra partiernas budget lyder Att ta ansvar för Skåne, något som Vänsterpartiet har svårt att se att man gör genom de prioriteringar som presenteras. Vårdförbundet har också reagerat på skillnaderna och är rädda att regionen kommer att tappa ännu mer sjukvårdspersonal när manfortsätter i den negativa spiral av nedskärningar som pågått i många år.

- Det blir allt dyrare att leva: mat, el, bensin och diesel och ett överhängande hot om stora hyreshöjningar. Regionen har 46 000 anställda – att gå in i löneförhandlingar med pengar för att täcka rimliga lönehöjningar för alla anställda vore att ta ansvar. Istället lägger man miljoner på lokala flygplatser, satsar på utbyggda motorvägar och skånska kärnkraftverk, trots att vi inte har elbrist. Vad vi har är ett akut behov av att ställa om samhället för att minska påfrestningarna på klimatet och ett akut behov av att förbättra arbetssituationen för personalen. De hål som lämnas kvar istället för att täcka kostnaderna för sjukvården gör mig både arg och besviken, avslutar Alexandra Thomasson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Samtliga skånes sjukhus satta på svältbudget: hårt slag i redan utsatt situation3.3.2023 14:12:21 CET | Pressmeddelande

De skånska sjukhusen har nu alla fått sina budgetar fastställda för att bedriva verksamhet under 2023. Samtliga budgetar saknar viktiga uppräkningar vilket innebär att de inte har täckning för ökade kostnader eller att Skåne har en åldrande befolkning som kommer att behöva mer vård. Sjukhusen får det också oerhört svårt med investeringar för medicinsk utveckling framåt. Vänsterpartiets representanter i sjukhusnämnderna är djupt bekymrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum