Svensk Handel

Vaccinationerna får fler att fira Mors dag

Dela

En middag, blommor eller choklad står högst upp på mammornas önskelista inför Mors dag. Den stigande vaccinationsgraden i samhället gör att fler väntas uppmärksamma dagen jämfört med förra året. Svensk Handels undersökning visar att drygt 8 av 10 (86 %) planerar att fira Mors dag på söndag.

I takt med att fler vaccineras mot Covid-19 ges återigen möjligheten att träffa sina nära och kära. Det är en viktig förklaring till att två av tio i år planerar att fira mor i större utsträckning än föregående år då vi befann oss i början av pandemin. Men även sett på några års sikt har intresset för Mors dag ökat när svenska handlare rangordnar olika försäljningstillfällen under året.

– Mors dag är en starkt rotad tradition med över hundra år på nacken. Utöver att det är ett ypperligt tillfälle att visa sin mamma uppskattning är det även en viktig dag för svenska handlare. Många handlare satsar på kampanjer och erbjudanden kopplade till Mors dag, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Dagligvaruhandeln ger Mors dag stor uppmärksamhet

Särskilt dagligvaruhandeln uppmärksammar Mors dag. Nästan hälften av dagligvaruhandlarna anger att dagen är viktig för försäljningen vilket gör att det är det femte viktigaste försäljningstillfället under året inom dagligvaruhandeln. Detta märks av då fler än hälften (57 %) kommer att genomföra en särskild Mors dag-kampanj och dessutom ta in särskilda varor till försäljning (55 %).

Även sällanköpsvaruhandeln lägger stor vikt vid dagen. Cirka var fjärde handlare (24 %) planerar att i dekorera sin butik eller hemsida, medan ungefär var tredje (33%) planerar någon form av kampanj.

– Choklad och blommor är vanliga gåvor i samband med Mors dag och för vissa delbranscher i handeln är söndagen en av årets absolut största höjdpunkter. Landets blomsterhandlare laddar för en riktigt stark försäljningsdag på söndag, säger Johan Davidson.

Mors dag firas söndag den 30 maj.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Ladda ned bild
Johan Davidson är chefsekonom på Svensk Handel.
Johan Davidson är chefsekonom på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum