Vägval om kärnkraft styr Sveriges behov av metaller och material
När Sverige ska ställa om till fossilfri elproduktion kommer behovet av en rad metaller och material att öka. Oavsett vägval i energipolitiken är den svenska självförsörjningsgraden av de material som behövs mycket låg. Det visar en ny rapport från Sveriges geologiska undersökning (SGU).
För att Sverige ska klara det långsiktiga klimatmålet om noll nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären senast år 2045 så behöver elförsörjningen byggas ut. På senare år har man inom energipolitiken debatterat vilka energislag som bör ingå i den utbyggnaden.
– Utbyggnaden av elförsörjningen kommer att innebära ett stort behov av de metaller och material som krävs för konstruktion och installation av fossilfria energislag som vind-, sol- och kärnkraft oavsett vilka vägval som görs i energipolitiken, säger Roger Hamberg, statsgeolog på SGU.
Framför allt kärnkraftens utveckling har orsakat debatt. I en ny rapport presenterar SGU vad tre olika scenarier för kärnkraften kommer att få för effekter på metall- och materialbehovet samt markanspråket inom svensk elförsörjning fram till 2050.
– Även markanspråket kommer att öka fram till 2040. Det hänger ihop med utbyggnaden av vindkraft som kräver stora mängder metaller och material, samt upptar stora markarealer. Vindkraft betraktas i dagsläget som det mest lönsamma energislaget, säger Roger Hamberg.
Under perioden 2040–2050 kan kärnkraften komma att utvecklas, bibehållas eller avvecklas, beroende på de energi- och miljöpolitiska vägvalen. Om kärnkraften avvecklas ökar markanspråket samt behovet av metaller och material, förutom behovet av kärnbränsle som minskar. Det motsatta gäller om kärnkraften utvecklas, det vill säga att markanspråket samt behovet av metaller och material minskar, men behovet av kärnbränsle ökar. Även om kärnkraften bibehålls så ökar behoven fortfarande något, i och med en högre förutspådd elanvändning.
Rapporten visar även hur stor andel av detta behov av metaller och material som kan täckas av svensk produktion. Det vill säga hur stor självförsörjningsgraden är.
– Den svenska självförsörjningsgraden av metaller och material är att betrakta som låg oavsett vilka politiska vägval som görs. Det gäller även koppar, zink, stål och cement som redan produceras i Sverige, säger Roger Hamberg.
Andra metaller som också är nödvändiga för energiförsörjningen – som exempelvis sällsynta jordartsmetaller, uran, mangan och molybden – har Sverige ingen produktion av i dagsläget. Det finns dock tillgångar av dessa metaller som väsentligt skulle kunna öka självförsörjningsgraden i Sverige.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia IrefalkPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seLänkar
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.
Nu går Mineraljakten in i sin slutspurt – ta chansen och vinn!18.9.2024 09:36:05 CEST | Pressmeddelande
Årets upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU), går mot sitt slut. Men än kan du vara med och tävla om 150 000 kronor. Fram till och med den 30 september har du möjlighet att skicka in dina observationer av stenblock eller berg via appen ”Mineraljakten”.
Riksintresse för kalk i Slite utökas4.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Området kring den riksintressanta kalkstensfyndigheten Filehajdar på Gotland utökas efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att långsiktigt säkra svensk cementtillverkning. Fyndigheten bedöms som så viktig för den nationella försörjningen av kalksten att utebliven produktion skulle medföra allvarliga konsekvenser för samhället.
SGU borrar i Skåne inför framtida koldioxidlagring29.8.2024 08:30:16 CEST | Pressmeddelande
Utanför Skånes sydkust kan det finnas goda möjligheter att lagra koldioxid i syfte att minska utsläppen. Därför undersöker nu Sveriges geologiska undersökning (SGU) berggrunden i sydligaste Skåne som har samma uppbyggnad som den ute till havs. I morgon, den 30 augusti, drar djupborrningarna igång i Smygehamn i Trelleborgs kommun.
Nu startar Mineraljakten – är du redo?27.6.2024 14:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sök, finn, skicka in, vinn! I dag, den 27 juni, lanserar Sveriges geologiska undersökning (SGU) den folkliga och populära tävlingen Mineraljakten i ny tappning. Ta chansen att vara med i ett kunskapshöjande och spännande äventyr där du har möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt tävla om 150 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum