RF/SISU

Välkommen förbättring - 500 åskådare per sektion tillåts

Dela

För idrottsmatcher och tävlingar inomhus gäller deltagartak på 500 personer per sektion från den 19 januari. Det meddelade regeringen idag.

Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA

– Idrottsförbund och föreningar har redan upparbetade arbetssätt från tidigare under pandemin för att kunna genomföra smittsäkra evenemang med publik som håller avstånd vilket vi också tydligt framfört i våra dialoger med regeringen och Folkhälsomyndigheten. Att idrotten nu ges förtroendet att ta in 500 åskådare per sektion är mycket positivt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Regeringen formulerar sin information om vad som gäller från den 19 januari enligt följande:

  • För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt mässor, som äger rum inomhus och där vaccinationsbevis används gäller ett deltagartak på 500 deltagare.
    Om anordnaren delar upp den lokal, det område eller utrymme där den allmänna sammankomsten eller offentliga tillställningen eller mässan hålls i sektioner, så att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra under eller i direkt anslutning till sammankomsten eller tillställningen, gäller deltagarbegränsningen på 500 deltagare för varje sektion. Det innebär alltså att ett arrangemang som helhet i sådana fall kan ha fler än 500 deltagare.

Trots detta positiva besked med sektionering så innebär deltagartaket minskade intäkter för föreningar. Regeringen har uppmanat föreningar att söka evenemangsstöd.

– Även om regeringen har ett evenemangsstöd som de uppmanar idrotten att söka ser vi att det behövs förändringar i reglerna för att det ska träffa mest rätt. Dels undantas evenemang som ingår i idrottsrörelsens ordinarie tränings- eller tävlingsverksamhet, såsom seriespel, och så kompenserar inte stödet för uteblivna intäkter. För många idrottsföreningars fortsatta verksamhet är just intäktsbortfallet det mest avgörande, säger Björn Eriksson.

Här hittar du mer information om corona och idrottsrörelsen, vad gäller nu och länkar till ytterligare information om restriktioner (länk)

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum