Almega

Välkommet förslag om förstärkt FoU-avdrag - men mer behövs

Dela
Idag överlämnade regeringen en proposition till riksdagen med förslag om att förstärka FoU-avdraget. Almega välkomnar detta men mer behövs för att stärka Sverige som forsknings- och kunskapsnation.
Per Hammar, näringspolitisk expert på Almega
Per Hammar, näringspolitisk expert på Almega

Regeringen föreslår i propositionen om FoU-avdrag att företag som anställer personer som arbetar med forskning eller utveckling ska betala lägre arbetsgivaravgifter och lägre allmän löneavgift. Förslaget är att avdraget höjs från 600 000 kronor till 1,5 miljoner kronor per månad.

– Almega välkomnar förslaget då det innebär att större företag får möjlighet att dra av kostnader för fler anställda som deltar i forskningsprojekt. Däremot får utformningen av förslaget ingen positiv inverkan på forskning hos mindre företag. Genom att i stället höja avdraget för varje medarbetare som forskar skulle forskningsmöjligheterna för de mindre företagen utökas, säger Per Hammar.

Den privata tjänstesektorn står för 52 procent av Sveriges BNP och spelar en viktig roll i strukturomvandlingen driven av teknikutvecklingen som möjliggör digitaliseringen och automatisering. I Almegas rapport ” Tjänstesektorn ritar om kartan över framtidens forskning och innovation” presenteras fem reformförslag, inklusive förstärkt FoU-avdrag, som kan få fler företag att satsa på forskning såsom ökade satsningar på digitalisering och behovet av relevanta innovationsprogram.

– Idag är techbranschens bidrag till svensk BNP nästan lika stort som de traditionella industrierna tillsammans. Men för att tjänstesektorns konkurrenskraft ska bestå krävs ytterligare satsningar på forskning och innovation. Vi kan inte tappa fortsätta tappa mark när det gäller investeringar i forskning och utveckling. Med våra reformförslag kommer vi en bit på vägen, avslutar Per Hammar.

Almegas rapport: ”Tjänstesektorn ritar om kartan över framtidens forskning och innovation”

Nyckelord

Bilder

Per Hammar, näringspolitisk expert på Almega
Per Hammar, näringspolitisk expert på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum