Svenska kyrkan

Valobservatörer till Zimbabwe

Dela

Svenska kyrkan sänder valobservatörer till Zimbabwe, inför landets val den 30 juli. Delegationen består av fem personer, inbjudna av Zimbabwes kristna råd, ZCC.

 

Det är den zimbabwiska regeringen som inför landets presidentval bjudit in internationella observatörer att övervaka att det genomförs fria och rättvisa val. Svenska kyrkan har bjudits in av Zimbabwes kristna råd och kommer ingå i en internationell ekumenisk delegation.

För kommentarer inför, under och efter valet finns följande personer på plats:

Anna Andersmark är programhandläggare för Zimbabwe på Svenska kyrkans internationella arbete.

Mikael Lindgren är tematisk rådgivare, rättvis fred på Svenska kyrkans internationella arbete.

Gunilla Hallonsten är tillförordnad utvecklingschef på Svenska kyrkan, kyrkokansliet.

Kerstin Phil är ledamot i kyrkostyrelsens internationella råd och motsvarande på stifts- och församlingsnivå.

Sven Eckerdal är kantor, Svenska kyrkan i Tjörn.

Kontakt:
Anna Andersmark,
Tel: +46 76 80 34 122
anna.andersmark@svenskakyrkan.se

Som tidigare meddelats finns även följande personer på plats för kommentarer.

Kenneth Mtata är generalsekreterare för Zimbabwes kristna råd. Kenneth Mtata kan prata om situationen i Zimbabwe efter Mugabes avgång, om det kommande valet och civilsamhällets syn på vad landet behöver på kort och lång sikt för att uppnå fred och demokrati.

Kontakt:
Kenneth Mtata kmtata@zcc-eco.org  
Tel: +263 71 301 0847

Nils Bernhold är Svenska kyrkans representant på plats i Harare. Nils har jobbat med den afrikanska kontinenten de sista 12 åren och har bland annat erfarenhet som handläggare av samarbete med Zimbabwe. Nils arbetar framförallt med våra partner och med samarbetet inom ACT Alliansen, ett av världens största globala samarbete som består av 146 kyrkor och trosbaserade organisationer som finns tillsammans i över 100 länder.

Kontakt: 
nils.bernhold@svenskakyrkan.se 
Tel: +263 784648744

Finns på plats i Zimbabwe till och med 28 juli. Inom kort går det även att följa Nils arbete på https://www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/utsand-nils-bernhold

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Svenska kyrkans internationella arbete är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 140 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut9.11.2018 08:12Pressmeddelande

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

Kyrkornas Världsråd möts i Uppsala2.11.2018 08:58Pressmeddelande

Under den kommande veckan sammanträder Kyrkornas Världsråds exekutivkommitté (styrelsens arbetsutskott) i Uppsala. Kyrkornas Världsråd är den ekumeniska rörelsens främsta företrädare. Under 2018 har Kyrkornas Världsråd firat 70-årsjubileum för att följa upp arbetet med enhet, rättvisa och fred i världen. Det är dessutom 50 år sedan världsrådets viktiga generalförsamling ägde rum i Uppsala, som blev en vändpunkt för arbetet med religion och utvecklingsfrågor, social rättvisa, kommunikation och påverkansfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum