Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiet Skånes ordförande: Vi står upp emot antisemitismen!

Dela

Den 9 november uppmärksammas Novemberpogromen.

Natten mellan den 8 och 9 november 1938 genomförde nazisterna i Tyskland Novemberpogromen eller Kristallnatten som den också kallas. 1 400 synagogor och bönehus brändes ner, tusentals butiker vandaliserades, hundratals judar mördades och 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Många ser Novemberpogromen som början på förintelsen, men diskrimineringen av bland annat judar, romer och funktionshindrade startade långt innan. Hatet normaliserades och allt för få protesterade mot Novemberpogromen. Stora delar av världen var mitt uppe i en ekonomisk kris vilket underlättade för nazisterna att driva sin förintelsepolitik.

Umihana Rašović Kasumović, ordförande för Vänsterpartiet i Skåne:

- Det är vårt ansvar att se till att detta aldrig händer igen. Vi vet dessutom att förintelsen inte började med massmord, utan med normalisering av rasism och avhumanisering. Därför måste vi vara antirasister i ord och handling, och som antirasister är det självklart att stå upp emot antisemitism i alla dess former.

I en stor del av världen blåser konservativa och rasistiska vindar, tyvärr även i Sverige. Den hårda och kalla ekonomiska politik som politiker genomdrivit har lett till förstärkta klyftor och ökad fattigdom. Klyftorna och fattigdomen utnyttjas sedan cyniskt av samma politiker som lögnaktigt skyller klyftorna och fattigdomen på olika minoritetsgrupper. Umihana Rašović Kasumović:

- Rasismens och splittringens politik kommer bara förvärra problemen och kan därför aldrig lösa dem. Vägen framåt är att tillsammans bygga ett rättvist och solidariskt samhälle. Där alla har tillgång till bra bostäder och välfärd. Ingen ska utsättas för antisemitism eller någon annan form av rasism.

- Det är viktigt att vi hedrar alla de som fallit offer för antisemitismen, och att vi aldrig glömmer nazismens brott.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V:s budgetmotion för 2022: Jämlikt Skåne - för en välfärd att lita på21.10.2021 10:06:42 CEST | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionstyrelsen presenterar Vänsterpartiet i Region Skåne sitt förslag till budgetmotion inför 2022. Förslaget präglas av satsningar på jämlikhet genom förstärkningar av det gemensamma: ökade resurser till sjukvården för säkerställd vård och förbättrad arbetssituation för personalen, en välutbyggd och tillgänglig kollektivtrafik för hela Skåne, en kultursatsning för ökad långsiktig finansiering och ett tydligt fokus på klimatomställning. Dessutom ingår en regional satsning för skrotad karensdag för regionens drygt 36 000 anställda.

V ställer styret till svars om arbetsmiljön inom den skånska vården28.9.2021 15:22:28 CEST | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionfullmäktige ställde Agneta Lenander, sjuksköterska och representant för Vänsterpartiet, styret till svars för situationen inom vården. ”Det kokar i leden och det uttrycks åsikter om en arbetsgivare som tar sin personal för givet, som inte håller det som lovats, en arbetsgivare som kallt räknar med att det är den vårdanställdes samvete som löser vakanser i schemat, även i höst”, säger hon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum