Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiet Skånes ordförande: Vi står upp emot antisemitismen!

Dela

Den 9 november uppmärksammas Novemberpogromen.

Natten mellan den 8 och 9 november 1938 genomförde nazisterna i Tyskland Novemberpogromen eller Kristallnatten som den också kallas. 1 400 synagogor och bönehus brändes ner, tusentals butiker vandaliserades, hundratals judar mördades och 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Många ser Novemberpogromen som början på förintelsen, men diskrimineringen av bland annat judar, romer och funktionshindrade startade långt innan. Hatet normaliserades och allt för få protesterade mot Novemberpogromen. Stora delar av världen var mitt uppe i en ekonomisk kris vilket underlättade för nazisterna att driva sin förintelsepolitik.

Umihana Rašović Kasumović, ordförande för Vänsterpartiet i Skåne:

- Det är vårt ansvar att se till att detta aldrig händer igen. Vi vet dessutom att förintelsen inte började med massmord, utan med normalisering av rasism och avhumanisering. Därför måste vi vara antirasister i ord och handling, och som antirasister är det självklart att stå upp emot antisemitism i alla dess former.

I en stor del av världen blåser konservativa och rasistiska vindar, tyvärr även i Sverige. Den hårda och kalla ekonomiska politik som politiker genomdrivit har lett till förstärkta klyftor och ökad fattigdom. Klyftorna och fattigdomen utnyttjas sedan cyniskt av samma politiker som lögnaktigt skyller klyftorna och fattigdomen på olika minoritetsgrupper. Umihana Rašović Kasumović:

- Rasismens och splittringens politik kommer bara förvärra problemen och kan därför aldrig lösa dem. Vägen framåt är att tillsammans bygga ett rättvist och solidariskt samhälle. Där alla har tillgång till bra bostäder och välfärd. Ingen ska utsättas för antisemitism eller någon annan form av rasism.

- Det är viktigt att vi hedrar alla de som fallit offer för antisemitismen, och att vi aldrig glömmer nazismens brott.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Vilka är V:s listettor i Region Skåne?1.7.2022 13:24:30 CEST | Pressmeddelande

”Det okända valet” har blivit en alltmer använd benämning på regionvalet, det minst kända av de tre val som går av stapeln den 11:e september. Trots att sjukvårdsfrågorna rankar hög(s)t som väljarnas viktigaste fråga vet få vad man röstar om. Så för sjukvården, kollektivtrafiken, den regionala utvecklingen, kulturen och arbetsgivarfrågorna från Skånes största arbetsgivare med 36 000 anställda: Här är Vänsterpartiets listettor i Skånes sex regionala valkretsar!

V:s fråga: Kan invånarna vara trygga i att söka vård på akuten i Helsingborg?14.6.2022 15:11:07 CEST | Pressmeddelande

Situationen på Helsingborgs lasarett har eskalerat under en längre tid. Personalen har under lång tid larmat om brist på vårdplatser, överbeläggningar, fara för patientsäkerheten och en extrem arbetsbelastning. Facket har krävt åtgärder – men i dagsläget verkar inget ha hjälpt. Oron är stor. Under dagens möte med regionfullmäktige ställde Vänsterpartiet styret till svars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum